Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Огнян Стефанов на съд за укриване на данъци Взел на ръка 250 000 лева от човек на бившия банкер Цветан Василев и не ги декларирал

Маскирани обраха село с камери

Бойко Борисов пред дигитален форум: Суперкомпютър ще ни пази от атаки Политическите елити подкрепят региона ни, за да останат младите тук, подчерта премиерът

Въздушният трафик на летище Тегел в Берлин няма да бъде нарушен заради предстоящото утре обезвреждане на бомба

Гранати от Солсбъри открити в Сирия В освободената Източна Гута бил намерен и хлор от Германия

Румен Радев: За 1 г. армията намаля с 1000 човека, техниката остаря, нова няма

НАП търси 217 фискални инспектори Минималната заплата е 914 лв.

Решават в петък за ареста на Иванчева

Край на епохата Кастро в Куба – предизвикателствата пред новия лидер Диас-Канел (ИНФОГРАФИКА)

Братът на Меган Маркъл не е поканен на кралската сватба

Затягат мерките срещу финансирането на тероризма Намаляват прага за предплатените карти от 250 на 150 евро

Митнически служители откриха тайник зад предпазен колан на лек автомобил

Пет коли се удариха край Орлов мост

Кубинският парламент избра Мигел Диас-Канел за нов президент на страната

РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция проверяват повторно кариера край депото за утайки в Катуница

РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” (БДИБР) започват проверки за нерегламентирани изкопи в района на депото за утайки от пречиствателната станция край село Катуница. От екоинспекцията и БДИБР се самосезират след публикации в местните медии, но уточняват, че при досегашните проверки по сигнали не е бил констатиран нерегламентиран добив на баластра.

Последната проверка на обекта е извършена от БДИБР през август 2017 г., като от оператора на кариерата – „Мостстрой Пловдивплант” ЕООД е изискана пълната документация. Представени са договори за покупко-продажба на баластра, според които ползваният материал в инсталацията не е добиван на площадката, а е доставян от другаде.

При предходни проверки експертите установяват, че пресевната инсталация в Катуница не e работила. Не е установено и заустване на отпадните води от съоръжението, а около работната площадка не е констатирано наличие на техника. Поради жалба на жители от село Ягодово, които са сигнализирали за добив на инертни материали и наличие на отпадъци в направени изкопи, се сформира комисия от експерти на РИОСВ – Пловдив, на Министерството на енергетиката, на Министерството на околната среда и водите, на община „Родопи“ и кмета на село Ягодово.

На място комисията констатира кариерно гнездо за добив на баластра, но не и добивна дейност. Установено е и голямо количество строителни и битови отпадъци в и около кариерното гнездо. Те са от смесен тип – хартиени, картонени и пластмасови опаковки, строителни отпадъци от ново строителство, както и от събаряне на стари сгради (изолационна вата, стиропор, чували от гипсови шпакловки, санитарна керамика, гипсо картон, тухли и др.).

Експертите установяват, че е извършван добив в предишен период на кариерата. Съгласно чл. 90, ал. 5, т. 1 от Закона за подземните богатства правомощията за осъществяване на контрол за незаконен добив е на кмета на община „Родопи” Пламен Спасов. За нерегламентираното замърсяване са дадени предписания на кмета на община „Родопи“ да почисти упоменатите терени от битови и строителни отпадъци и да издири собственика им. При последваща проверка е констатирано почистване на замърсените терени.

За извършените нерегламентирани добивни дейности е уведомена Районна прокуратура – Пловдив, като е изпратена наличната информация по случая. Оттам връщат постановление за отказ да се образува досъдебно производство и преписката се прекратява поради липса на престъпление от общ характер. Постановлението за отказ да се образува досъдебно производство е изпратено до Министерство на енергетиката във връзка със Закона за подземните богатства, тъй като е компетентен орган по този закон.

Оператор на депото за утайки от пречиствателната станция е ВиК ЕООД – Пловдив, но дейността на обекта е преустановена със заповед на директора на РИОСВ – Пловдив още през 2009 г. Преди да бъдат депонирани, утайките се третират предварително с механично обезводняване и изсушаване на полета, разположени на територията на пречиствателна станция – Пловдив.

За обекта има изготвен проект за рекултивация и „авариен план на депото. За подхода към депото е изградена защитно-охранителна дига (насипен тип), ограда. Изземането на инертни материали извън коритото на реките е дейност от компетенциите на Министерството на енергетиката, допълват от РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.