Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция проверяват повторно кариера край депото за утайки в Катуница

РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” (БДИБР) започват проверки за нерегламентирани изкопи в района на депото за утайки от пречиствателната станция край село Катуница. От екоинспекцията и БДИБР се самосезират след публикации в местните медии, но уточняват, че при досегашните проверки по сигнали не е бил констатиран нерегламентиран добив на баластра.

Последната проверка на обекта е извършена от БДИБР през август 2017 г., като от оператора на кариерата – „Мостстрой Пловдивплант” ЕООД е изискана пълната документация. Представени са договори за покупко-продажба на баластра, според които ползваният материал в инсталацията не е добиван на площадката, а е доставян от другаде.

При предходни проверки експертите установяват, че пресевната инсталация в Катуница не e работила. Не е установено и заустване на отпадните води от съоръжението, а около работната площадка не е констатирано наличие на техника. Поради жалба на жители от село Ягодово, които са сигнализирали за добив на инертни материали и наличие на отпадъци в направени изкопи, се сформира комисия от експерти на РИОСВ – Пловдив, на Министерството на енергетиката, на Министерството на околната среда и водите, на община „Родопи“ и кмета на село Ягодово.

На място комисията констатира кариерно гнездо за добив на баластра, но не и добивна дейност. Установено е и голямо количество строителни и битови отпадъци в и около кариерното гнездо. Те са от смесен тип – хартиени, картонени и пластмасови опаковки, строителни отпадъци от ново строителство, както и от събаряне на стари сгради (изолационна вата, стиропор, чували от гипсови шпакловки, санитарна керамика, гипсо картон, тухли и др.).

Експертите установяват, че е извършван добив в предишен период на кариерата. Съгласно чл. 90, ал. 5, т. 1 от Закона за подземните богатства правомощията за осъществяване на контрол за незаконен добив е на кмета на община „Родопи” Пламен Спасов. За нерегламентираното замърсяване са дадени предписания на кмета на община „Родопи“ да почисти упоменатите терени от битови и строителни отпадъци и да издири собственика им. При последваща проверка е констатирано почистване на замърсените терени.

За извършените нерегламентирани добивни дейности е уведомена Районна прокуратура – Пловдив, като е изпратена наличната информация по случая. Оттам връщат постановление за отказ да се образува досъдебно производство и преписката се прекратява поради липса на престъпление от общ характер. Постановлението за отказ да се образува досъдебно производство е изпратено до Министерство на енергетиката във връзка със Закона за подземните богатства, тъй като е компетентен орган по този закон.

Оператор на депото за утайки от пречиствателната станция е ВиК ЕООД – Пловдив, но дейността на обекта е преустановена със заповед на директора на РИОСВ – Пловдив още през 2009 г. Преди да бъдат депонирани, утайките се третират предварително с механично обезводняване и изсушаване на полета, разположени на територията на пречиствателна станция – Пловдив.

За обекта има изготвен проект за рекултивация и „авариен план на депото. За подхода към депото е изградена защитно-охранителна дига (насипен тип), ограда. Изземането на инертни материали извън коритото на реките е дейност от компетенциите на Министерството на енергетиката, допълват от РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете