Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Махмуд Абас призова ЕС да признае държавата Палестина

Теменужка Петкова: Реформите в енергийния отрасъл са факт

Строг затвор за жена, лъгала многократно, че е изнасилвана

Израелски учени дешифрираха скрижал от Мъртво море

Безизходицата с US бюджета (ИНФОГРАФИКА)

Цвета Караянчева: Нямаме притеснения за вота на недоверие към кабинета

Съперникът на Григор иска да мине Мъри

Министър Ангелкова: Павилиони с единна визия ще заменят сергиите по тротоарите в „Слънчев бряг-изток“

Двама души са загинали при катастрофа край Ловеч

Най-малко 11 цивилни са били убити при турски удари в Сирия

РИОСВ провери екоцентъра в село Влахи, оказа се, че два вълка и мечка не са регистрирани

РИОСВ – Благоевград извърши проверка на условията за отглеждане на животни в Център за едри хищници на Сдружение за дива природа (СДП) „Балкани“ в с. Влахи, община Кресна, който е регистриран през 2014 г. Експертите констатираха, че в него към настоящия момент се отглеждат два екземпляра Кафява мечка (Ursus arcos) и два екземпляра Вълк (Canis lupus), които бяха показани от медиите по време на пожара в Кресненското дефиле. В РИОСВ-Благоевград е регистрирана само една от мечките, а другите животни нямат необходимите регистрации.

Мъжкият екземпляр кафява мечка е предоставен от РИОСВ – София на Сдружение за дива природа „Балкани“ за отговорно пазене и отглеждане. РИОСВ – Благоевград е издал регистрационна карта за него с № БЛ-027/03.08.2006 г. по чл. 91 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Женският екземпляр кафява мечка е предоставен от Държавно ловно стопанство „Кормисош“ с договор за отглеждане от СДП – Балкани.

От РИОСВ – Благоевград не е издавана регистрационна карта по реда на чл. 91 от ЗБР.

Двата вълка са предоставени от Зоокът – Павликени и Зоопарк-Стара Загора с договор за размножителен заем. За тях не са издавани регистрационни карти по реда на чл. 22 ал. 1 от Закона за защита на животните (ЗЖЖ).

Предвид констатираните при проверката нарушения на ЗБР и ЗЖЖ, предстои образуване на административно-наказателна процедура.

Кафявите мечки се отглеждат в непосредствена близост да регулацията на с. Влахи на разстояние по-голямо от предвиденото в закона, в железобетонно заграждение с метална мрежа и електро ограда, подсигурена с кльон на площ от 2500 кв.м. Вълците се отглеждат над регулацията на с. Влахи в железобетонна ограда с метална мрежа, подсигурено с кльон, с площ 1500 кв.м. И двете заграждения имат изградени басейни за вода за къпане и водопой на животните.

Редовно се хранят с подходяща за вида храна. Загражденията са обезопасени, така че да се предотврати бягство на животните и да бъде осигурена безопасност на посетителите. Площта върху която са изградени съоръженията са върху земя собственост на Държавно горско стопанство – Кресна с договор за наем.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Това сдружение Балкани не му е чиста работата, кой знае по коя програма са взели животните да се грижат за тях срещу крупна сума, а сега са ги зарязали..

  2. защо ли не се учудвам, че има нещо нередно щом са намесени еколозите. поредната им шашма.

  3. Тия са пълни мошеници. Събрали са едни пари по някоя програма и не им пука дали са регистрирали животните изобщо.

  4. Хм, много интересна новина. Защо ли не са регистрирани? Да не би случайно да са подготвени да бъдат незаконно изнесени от страната? Трафикът на диви животни е доста доходоносен бизнес. А кой ще заподозре едни Зелени, които уж работят за опазване на природата и измежду животните с изрядни документи са се сгушили и едни мигранти. Интересно е да се провери нали?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.