Рита Ора - Албанската дива

На 12 август Южният плаж на Варна ще стане арена на едно от най-големите музикални събития за това лято - MTV Presents Varna Beach. Звездата на второто издание на фестивала, който обещава да издигне най-голямата сцена, строена у нас, е британската сензация от албански произход Рита Ора.

Със сигурност сте чували песента й “Hot Right Now”, която я направи звезда. През 2012 година, а и не само, тя звучеше почти от всяка кола, бензиностанция или заведение. Ако случайно сте я пропуснали, то все някъде сте мернали атрактивната блондинка с ексцентрична визия, която няма как да остане незабелязана. Сигурно е от балканската кръв, която тече във вените й.

Рита е родена на 26 ноември 1990 г. в Прищина, Косово (тогава част от Социалистическа федеративна република Югославия), в семейството на албанци. През същата година родителите й бягат от гражданската война и се местят във Великобритания.

Още от малка Рита показва артистичните си заложби и дори пее в заведението на баща си в Лондон. Майка й пък е по-отдадена на точните науки и е успешен психиатър.

Изявите на Рита стартират още в тийнейджърските й години, макар и с малки крачки. През 2004 г. тя участва в английския филм “Spivs”, а през 2008 г. записва дебютния си сингъл “Where's Your Love” - с участието на Крег Дейвид и Тинчи Страйдър. Истинската й кариера обаче стартира през 2009 г., когато участва в “Евровизия”, но по-късно се отказва, защото не се чувства готова. След три години е повече от готова. Дебютният й албум “Ora” излиза на 27 август 2012 г. Това определено е щастливата година на младата албанка.

Един от най-известните британски диджеи, който е и продуцент - DJ Fresh кани Рита Ора като вокалист за сингъла “Hot Right Now”. Първият голям хит е налице. Песента оглавява редица класации и дори достига номер едно в UK Singles Chart. Албумът “Ora” дебютира под номер едно на UK Albums Chart. От него излизат още няколко песни, които достигат до върховете, не само във Великобритания.

През 2013 година Рита изнася световно турне, с което покорява и американската сцена. Малко след това вече е окупирала челните места и в американските класации.

Албанката бързо се превръща в едно от най-желаните рекламни лица на много модни марки и често се изявява като модел. Там се чувства в свои води. Дефилира дори на най-бляскавото модно събитие в Ню Йорк “Мет Гала”. Въпреки че има издаден само един албум, тази година 27-годишната певица се нареди в класацията на най-богатите британски изпълнители. Тя зае 11-о място със състояние, оценено на 16 милиона лири.

Извън ревютата Рита не веднъж е провокирала с необичайните си тоалети. По време на европейските награди на МTV се появи с бял халат и хавлиена кърпа на главата. Преди няколко месеца дори се пусна от Малдивите без тоалет - иначе казано гола.

Освен с песните и с ексцентричната си визия Рита Ора често става обект на коментари и скандали заради бурния си любовен живот.

Една от първите й публични връзки бе с британския диджей Калвин Харис, за когото тя казваше, че е голямата й любов. След него Рита имаше романс със спортния агент Дейв Гарднър, както и с рапъра Ричард Хилфигър, син на известния американски дизайнер Томи Хилфигър.

Сред аферите, които медиите й преписваха, но тя избягваше да коментира се нареждат още Бруно Марс, шампионът от Формула 1 Луиз Хамилтън, синът на Дейвид Бекъм – Бруклин и братът на Ким Кардашиян – Роб Кардашиян.

Наскоро Рита Ора обяви, че е имала връзки както с мъже, така и с жени. Признанието дойде след като новата й песен Girls разбуни духовете в социалните мрежи. Голяма част от текста се върти около изречението “Понякога просто искам да целувам момичета” - дело на хип-хоп сензацията Карди Би. Самата тя също обяви през 2016 г., че си пада и по двата пола, а наскоро роди и момиченце на годеника си – рапъра Киари Кендръл.

 

Призна, че е замразила яйцеклетки

Рита Ора е сред звездите, които обичат да бъдат ексцентрични и различни, но се оказа, че има страховете и мечтите на всяка нормална жена. Само на 26 г. тя реши да пристъпи към процедура, с която да предотврати проблеми с плодовитостта си в бъдеще – да замрази яйцеклетките си.

“Направих го може би и защото съм хипохондричка и ме е страх от възможни фертилни проблеми, но наистина искам да имам голямо хубаво семейство един ден. Преди няколко години личният ми лекар ми каза, че би било разумно да го направя, защото съм здрава и млада и при по-късна бременност, това ще е от значение”, разказа певицата.

 

За нея

Има голяма уста

Двамата имахме случка за една нощ, но аз не разказвам за подобни неща. Не съм първия рапър, с когото тя е е била и тя не е първата ми поп изпълнителка. Това беше отдавна. Никога не сме излизали на срещи с нея. Никога. Тя просто имаше голяма уста и ми създаде неприятности и проблеми. Просто казвам - когато си имаш история с мен, не я разказвай на всички след това.

A$AP Rocky, американски рапър и режисьор

 

Не ме притеснява, че е бисексуална

Аз уважавам хора, които застават пред светлината на прожекторите и казват, че имат различна сексуална ориентация. Особено, ако това е опит за честна игра, а не просто за реклама. Това, че Рита Ора призна, че обича да целува и момичета не ме шокира или притеснява. Мисля, че повечето момичета, които познавам, харесва други момичета. Това не е нещо необичайно през 2018 г.

Певецът Джеймс Артър, бивше гадже на Ора

 

Тя навреди на ЛГБТ общността

Харесвам артисти, които все по-открито изразяват своята сексуална идентичност. Но след като чух песента на Рита Ора „Girls” коремът ми се сви на топка. Категорично нейната песен повече вреди отколкото помага на ЛГБТ общността. Една песен като това само захранва мъжкия поглед, като маргинализира идеята за жените, които обичат жените.

Певицата и актриса Хейли Кийоко

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети