Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Министър Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

„Трейс Груп Холд” АД за пътя край Своге: Проектът е изпълнен качествено и в срок

Заплаха за ремонта на стадион „Българска армия” ВМРО: Съоръжението може да сподели съдбата на лифтовете на Витоша

„Партията за Брекзит” води за евровота

Рицарите на Малта подпомагат малки иконописци

Верни на своя девиз „За Вярата – в полза на Човечеството“ Рицарите на Малта организират пролетна благотворителна вечер под наслов „Да помогнем на децата да сбъднат своите мечти“. На 23 март в зала „Мусала“ на хотел „Хилтън София“ ще се съберат членове, приятели, симпатизанти и гости на ордена. Освен музикално-артистична програма, са включени благотворителен търг на картини и икони и томбола. Набраните средства ще бъдат дарени за подкрепа на талантливи деца в неравностойно положение.

В съответствие с основните ценности, които изповядват Рицарите на Малта – защита на изконните християнски добродетели, те са насочили усилията си в подкрепа на Детската школа по иконопис „Захари Зограф” към Енорийския център при храм „Покров Богородичен“ в столицата. Създадена през 1999 г., школата събира талантливи деца на възраст от 7 до 18 години. В процеса на рисуване малките иконописци се запознават с основите на православната вяра, изучават житията на светците, дълбокия смисъл и значение на църковните празници и богослужение и създават своите икони според православните иконописни канони. Запознават се и с изкуството на илюстриране и украса на средновековните богослужебни книги.
В програмата на децата са включени и екскурзии, посещения на църкви и манастири, музеи, изложби, срещи с богослови и иконописци. Школата е тригодишна, като накрая се провежда майсторски клас с изучаване на православната църковна архитектура и християнско изкуство. През лятото се организира едноседмичен летен пленер по иконопис в някой от българските манастири.

„Много често обект на благотворителните инициативи са болни деца. Това е чудесно, но има и много здрави деца на родители, изпаднали във финансова невъзможност. Те не могат да подкрепят развитието на своите талантливи деца и имат нужда от подпомагане“, казват организаторите. Невъзможно е да се определи стойността на една икона, рисувана от 6-годишно талантливо дете. Тя вероятно няма да е изработена по канона, но е не по-малко ценна от творбата на професионалист художник, защото чрез рисуване малкият иконописец се възпитава в християнски добродетели, смятат Рицарите на Малта.

Когато те посещават за пръв път школата „Захари Зограф“, и ръководители, и деца не могат да повярват, че са отишли при тях с най-чисти помисли. По-късно, когато се сприятеляват, децата им споделят, че много искат да посетят Рилския манастир, за да се запознаят с богатото му иконописно наследство, но нямат средства за пътуването. Рицарите на Малта решават да им подарят това вълнуващо преживяване, както и да им осигурят материали и пособия за тяхната работа, тъй като за реализацията на това най-добродетелно изкуство се изискват немалко средства.
Това е първото официално събитие на Велик Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта след неговото учредяване на 24 ноември 2018 г. с Указ на Великия Магистър на Ордена. Досега в България имаше само посолство на международния орден.

Суверенният Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта е основан през 1099 г. от Жерар де Сасо Монако от Амалфи, с основни цели грижа за бедните и болните и намаляване на смъртността в света. Орденът е християнски, рицарски и международен и е директен наследник на Хоспиталиерите от Йерусалим. Има Велики Приорати и Командерии в повече от 50 страни в света и се ползва с авторитета и официалното признание на международната общност в лицето на Организацията на обединените нации.

Със средства, набрани от благотворителност, Рицарите на Малта са построили и издържат редица хосписи и приюти по света, както и няколко болници в Африка. Освен подпомагането на медицинската и болничната помощ, милосърдието, хуманността и благотворителността, обект на усилията на Рицарите на Малта са защитата, подпомагането и развитието на не по-малко ценните за обществото дейности като о/бразование, култура, преподаване, изследване, проучване, наука, история и литература.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.