Рицарите тамплиери вдъхновиха нова изложба

Снимки: ЦветАн Томчев
Великият Приор Румен Ралчев и Мариана Матева на откриването на изложбата в “Галерия 900”.

Велик Приорат България представи творби от пленер в Родопите

Шестима художници създават над 20 картини по покана на Великия Приор Румен Ралчев

Експозицията може да се види в “Галерия 900” в София

Нова изложба, вдъхновена от рицарите тамплиери и красивата природа в Родопите, бе представена в “Галерия 900” в София - запазеното място за изкуство на Велик Приорат България. В нея са включени повече от 20 картини, създадени по време на творчески пленер, организиран от Тамплиерската академия за наука, изкуство и култура на Велик Приорат България по-рано тази година.

По покана на Великия Приор акад. Румен Ралчев шестима талантливи художници прекарват осем дни в град Мадан, заобиколени от красивите родопски пейзажи. Това са Анета Стоянова, Господин Чакалов, Лили Сотирова, Мариана Матева, Ромео Смилянов и Симеон Кръстев.

“Преди повече от 10 години създадохме в състава на Велик Приорат България Тамплиерска академия за наука, изкуство и култура, Институтът по изкуствата в нея стопанисва и “Галерия 900”. Тук представяме изложби и на млади художници, тази година за първи път експериментирахме да направим пленер. Оказа се успешен формат, имаме амбицията занапред всяка година да правим поне по един пленер и така Велик Приорат България да има по-голяма колекция. Дните, в които поканихме художниците в Мадан, съвпаднаха с Дельовите празници в близкия Златоград - това беше един удобен повод да видят в автентичен вид родопския фолклор”, разказа пред “Труд” Румен Ралчев.

Той допълни, че участниците са имали възможност да обиколят и някои исторически забележителности, които им донасят допълнителен емоционален зарад. Когато разбират за събитието, местните кметове са доволни, че в района им са дошли толкова художници и също идват да ги поздравят.

Предварително поставената цел е всеки да нарисува по две картини, но вдъхновението на творците надскача очакванията на организаторите.

“Дали заради климата, хубавото време и добре подбрания състав, на пленера се създаде една много творческа атмосфера. В рамките на 6-7 работни дни творците създадоха повече от 20 картини - част от тях са вдъхновени от красотата на Родопите, а другата основна тема е свързана с тамплиерите. Художниците имаха желание да включат елементи от тамплиерството и ние сме много доволни, защото почти всички командерии, от които е създаден Велик Приорат България, имат нужда от такива картини в помещенията, където се събират и извършват своите ритуали”, каза още Ралчев пред вестника.

“В разговор с генерал Ралчев дойде идеята да направим пленер, в който художници да работят за каузата на тамплиерите. Бяхме в една страхотна вила в Мадан - в много красива местност. Пленерът съвпадна с откриването на учебната година и затова някои колеги нямаха възможност да присъстват - но казаха, че напролет биха дошли с удоволствие. Направихме качествени неща, много сме благодарни от страхотното гостоприемство на хората, които ни посрещнаха”, каза пред “Труд” Симеон Кръстев, който е и ръководител на пленера.

Той добавя, че Родопите са изключително благодатни за рисуване и се надява другата година отново да има такова събитие.

“Господин Румен Ралчев беше безкрайно добър домакин, покани ни на едно приказно място, на което се освободихме от цялото напрежение, което съпътства творците в днешно време. Беше прекрасно изживяване, храна за нашия дух, природата ни даде много позитивна енергия. Точно в криза хората имат нужда от изкуство, живот без изкуство е просто едно пребиване”, каза една от участничките - Мариана Матева.
“Това е един от най-хубавите пленери, на които съм присъствал - организацията беше на много високо ниво. Планината и изобщо разкошната природа много допринесоха за повдигане на тонуса и творческото вдъхновение. Дори и в период на криза, който си обича изкуството, никога не го изоставя. Аз не съм преставал да рисувам, даже тази година стана така, че имахме и повече свободно време”, добави художникът Ромео Смилянов.

Коментари

Задължително поле