Рицари поставиха голяма камбана в София

Снимки: Денислав Стойчев

Поводът за събитието е 900-годишнината от създаването на Ордена на тамплиерите

Голяма камбана по случай 900-годишнината от създаването на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим бе поставена в София от българските Рицари. Поставянето на произведението днес в парк Камбаните бе извършено със специална церемония от Великият Приор на Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери акад. Румен Ралчев и от членове на Ордена.

„Тази камбана ще напомня на нас и на тези след нас за хората, създали така наречените рицарски правила и рицарският начин на държание“, коментира пред „Труд“ Великият Приор на Велик Приорат България акад. Румен Ралчев. Той изрази убеждението си, че тези създадени преди векове ценности са актуални и днес.

Така камбаната на Ордена на Рицарите Тамплиери застана редом до останалите в парка-комплекс в софийското село Бистрица. Официалното име на комплекса е Международен парк на децата от света. Открит е през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО. На първата асамблея участват деца от 79 държави и са поставени 68 различни камбани. Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 г. През 1990 г. обаче са закрити изградените 18 чуждестранни структури "Знаме на мира". През 1999 г. Евгения Живкова – дъщерята на Людмила Живкова, възстановява асамблеята.

Комплексът се състои от един основен монумент от 4 вертикални пилона и два хоризонтални полукръга, които приютяват повечето от камбаните. Вертикалните бетонни структури се издигат на 37м височина и сочат към четирите посоки на света. На върха си образуват куха сфера, която представлява планетата Земя, а вътре са закачени спираловидно седем камбани, символизиращи седемте континента и символ на мира. В долната част на четирите пилона има други 18 камбани. Около високия монумент се разгръщат множество по-малки единични структури събрани в два бетонни полукръга. На всеки от 186-те постамента може да се закачи камбана, като в момента камбаните в комплекса са около стотина. Да бият камбаните е разрешено само на децата посетители на комплекса.

Коментари

Задължително поле