Роберто Стабиле пред "Труд news": Преговаря се за партньорство между италиански и български кино продуценти

Снимка: Анита Иванова
Роберто Стабиле

Роберто Стабиле, директор на специални проекти в световноизвестната киностудия "Чинечита" в Рим, съобщи, че се работи по това да има съвместни проекти между италиански и български кино продуценти.

Той обяви още, че нови продукции, идващи от Италия, ще бъдат представени през есента на един от най-големите фестивали за кино у нас.

"Italian Screens е проект на Министерство на културата и на министерството на външните работи на Италия. Целта е да популяризира италианското кино по света. Искаме да внесем най-новите кино продукции в различни държави", каза пред "Труд news" Роберто Стабиле.

На фестивала "Синелибри 2024", през октомври, ще има специални дни, в които ще бъдат представени няколко европейски продукции, идващи от Италия.

"Освен филмите, които ще бъдат прожектирани на "Синелибри", то за в бъдеще целта е да засилим дистрибуцията на италиански филми в България. Основен наш интерес е да обърнем внимание на ко-продукциите между италиански и български продуценти. В момента текат преговори за създаване на партньорства между продуценти в Италия и тези в България", допълни още той.

"Преди няколко месеца проведохме една обществена среща, на която бяха представени всички възможности, които Италия предоставя във връзка със субсидии, финансови възможности за българските производители, които имат желание да участват в кино продукции. Следващата стъпка е да съберем продуцентите от двете страни, които имат желание да работят в съвместни продукции", обясни той.

Роберто Стабили отбеляза, че в Италия никога не излиза от мода комедията, като жанр.

"На най-голям успех в Италия се радват комедиите, в които публиката може да открие част от себе си", категоричен е той.

Стабиле обаче остава дискретен и не посочва заглавието на българския филм, който го е впечатлил.

"Никога не отговарям на този въпрос, за да не обидя някого. Това е мой принцип навсякъде за киното по света", казва той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино