Роботи, говорещ контейнер, вакуумна техника показаха на изложение в Горна Оряховица

Горна Оряховица се превърна в средище на уникални модели и технически разработки. Изобретенията бяха показани по време на 3-дневен конкурс-изложение „Младежко техническо творчество“. Първият по рода си в България форум събра над 60 екипа от цялата страна. Събитието бе организирано от инициативен комитет, включващ Фондация „Милен Григоров”, НТС за Великотърновска област и фирми от региона, в партньорство с Община Горна Оряховица.

„Инициативата не е импулсивна. От 16 г Фондация „Милен Григоров” провежда конкурси за най-добър техник в машиностроенето под егидата на Министерството на образованието и науката. Издирихме екипи от гимназии, технически университети, от фирми и БАН, които правят разработки. През 1986-1987 година България бе на девето място в света по изобретения, а сега се правят едва по няколкостотин. Израел и Тайван в момента са първенци средно с по 15 000 разработки годишно”, сподели председателят на Инициативния комитет за изложението в Горна Оряховица инж.Владимир Григоров.

Има млади хора, които искат да бъдат различни, да правят неща, които им харесва и които много техните връстници дори не разбират. В конкурса-изложение се включиха ученици, студенти и младежи, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии. Отдадените на инженерните дисциплини се състезаваха в областите мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, роботика, приложна механика. Участниците се представиха с полезни модели, конструкции, изделия, макети, инструменти, софтуер, машини. Щандовете с изделията а бяха подредени в спортната зала „Никола Петров” в железничарския град.

Сензация предизвика говорещ контейнер, който благодари за изхвърления боклук, свети през нощта и дори може да се движи. Създателите му вградили в него джиесем, който изпраща съобщения до обслужващия персонал. Известията алармират, че кошът се е препълнил или е изхвърлена незагасена цигари и има опасност от пожар. Горнооряховците Христо Илиев и Стефан Димитров са се погрижили още контейнерът да показва час и температура на въздуха. Съоръжението е с уникален дизайн, може да свири с мелодия, захранва се със слънчеви батерии и акумулатор, които на практика притежават неизчерпаема енергия. Находчивият тандем е създал още 3 D светлинно кубче, което създава ефекти в помещения, може да се използва за реклама. Тяхно дело е и нощна лампа с вградени светлинни сензори, която се включва и изключва от разстояние с мобилен телефон.

Спортен клуб „Моделист” в Горна Оряховица се представи с модели на самолети и ракети. Разработките са на трима ученика под ръководството на Валентин Савов. „Изделията ни могат да се използват за забавление и за състезания”, обясни Савов.

Стълпотворение имаше пред щанда и демонстративната площ на клуб „Робот” от Бяла. Ученици от 8 до 11 клас под вещото ръководство на Антон Начев само за година и половина са сътворили 25 робота. С разработките си младежите участват в международни състезания. С машинките си те ще се представят и на предстоящо съревнование в Румъния и ще мерят сили в 12 дисциплини с 210 отбора от цял свят, които ще покажат общо 410 робота. На изложението в Горна Оряховица учениците от Бяла и техния ръководител демонстрираха възможностите на робот, който следи за линия при движението на автомобили.

„В робота са вградени сензори, които разпознават бели и черни линии и съревнованието е за време. Имаме робот за лабиринти. Той прави карта и разгадава трасето. Изработили сме съоръжения, които се управляват чрез телефон, както и робот за деца, който е с маркер за усвояване на букви и геометрични фигури”, разкрива Антон Начев.

Интерес предизвика робот във формата на човешка ръка на учениците от Габрово Георги Георгиев и Симеон Симеонов. „Направихме го за седмица. Изделието ни е в помощ на хора с ампутирани крайници”, обясниха младите инженери.

В сензация се превърна машината на единайсетокласниците Николай Караиванов и Пламен Петров и техния преподавател Орлин Григоров от Професионалната гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица. Те представиха тръба на Фортекс, която охлажда без фреон.

„В нея се пуска въздух под налягане като от едната страна излиза топъл въздух, а от другия край-студен. Чрез съоръжението се следи темпа на охлаждане на хранителни продукти с различна форма.Може да се използва за охлаждане на различни режещи инструменти и студената струя да се концентрира в точно определена точка.

„Работихме по техническото изделие няколко месеца. Следващия ни творчески проект предвижда да направим една от класните стаи в училище с климатизатор и стенд за изпитване и настройки на климатични инсталации”, споделиха учениците.

Янислав Атанасов от „SMC” пък презентира технически разработки от висок клас като компоненти за сгъстен въздух-разпределители, филтри, пневматични задвижвания, както и вакуумни изделия. Той показа и стенд за обучение на ученици и студенти, чрез който се удвояват практически умения чрез симулиране на огромно разнообразие от пневматични схеми.

Не остана незабелязан и продуктът на военния комплекс „Аркус” в Лясковец. Оръжейниците се изявиха с нова технология за производство на изключително сложни детайли чрез инжекционно формоване на метал. Изделията намират приложение в бита, в самолетостроенето, в автомобилостроението, в медицината за зъбни импланти и др.

Институтът по Системно инженерство и Роботика към БАН пък обра овациите с два прототипа на роботи, които се управляват дистанционно. Показан бе крачещ робот, съдаден с минимален брой елементи. Той се движи, преодолява препятствия, изкачва стълби, завърта се на място. Задейства се от два двигателя.

„Създадени са в помощ на деца аутисти и спомагат за повишаване на двигателните и социални им умения”, обясни доц.д-р Иван чавдаров.

Изключително атрактивен се оказа и четириколесен робот за вътрешна инспекция на тръби. Той пълзи в тръбата и открива аварии и дефекти. Автори на съоръжението са доц.д-р Иван Чавдаров, инж.Панчо Дачкинов и студент от Техническия университет в София.

Посетителите на изложението се спираха пред робота НАО, който променяше цвета на очите си в зависимост от „настроенията си”, правеше гимнастика и отправяше поздрави с една или две ръце.

По време на проявата бяха показани още софтуер за контрол в закрито помещение, както и специална сензорна гривна, приложима в рехабилитацията и позволяваща обслужването на общо 50 пациенти от един човек. Демонстрирани бяха нестандартни инженерни технологии. Имаше състезание с пистови роботи, атрактивни изяви по физика, химия и биология за по-малките посетители. Техническият университет в София представи болид, спечелил множество международни отличия. На изложението бе показан уникален лампов усилвател, който е дизайнерски и е на път да се превърне в истински хит. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия от Велико Търново се изяви с проект на модерна къща. Инж. Даниел Денев от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Горна Оряховица и неговата група демонстрираха с макет как да се управлява по най-добрия начин трафика на автомобили.

Друг клуб с ръководител инж. Георгиев пък показа звуков усилвател, който е възможно и да се подслушва. Ученици от Националната гимназия по оптика заснемат филм за тридневното изложение, който ще бъде излъчен по Национата телевизия. Други ученици от столична гимназия по електроника пък ще предават онлайн, в реално време, снимки и видео, заснети с дрон.

Компетентно жури от инженери оценяваше разработките. Под внимание се вземаха оригиналността, практическата насоченост, самостоятелно ли са направени от участниците и могат ли те да ги защитят.

Предвидени бяха материални награди, като най-добрите изделия получиха и плакет на Община Горна Оряховица. Организаторите споделиха, че най-голямата награда ще бъде за онзи иновативен проект, който има потенциал за устойчиво развитие. Той ще бъде подпомогнат от Инициативния комитет и ще се търсят варианти за неговото внедряване в бита и производството.

„Подобен форум не е организиран през последните 25 години. Паралелно с конкурса-изложение се провеждат и съпътстващи мероприятия като ретро линия „От индустриалната ера до нашето съвремие”, техническа конференция, концерт с участието на младежки певчески и инструментални състави“, информираха от общинското ръководство на Горна Оряховица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии