Роботът Нао поздрави сънародници с "Аз съм българче"

Вдъхновяващ поздрав с любимото стихотворение "Аз съм българче" отправи Нао, хуманоиден робот, към участниците в XXII пролетен семинар на фондация "Българска памет". На форума в Златни пясъци, който се провежда под мотото "Дигиталните компетенции: ключ към професиите на бъдещето" дойдоха 200 българчета от Македония, Молдова, Украйна, Албания, Румъния, Сърбия, от Западните Родопи и района на Тервел.

Те са поканени от основния спонсор д-р Милен Врабевски, председател на "Българска памет" и носител на „Гражданската награда“ на Европейския парламент за 2013г. "Тук в България имаме добрата възможност тези деца да станат специалисти и експерти в дигиталните технологии, освен целта, която имаме- да внесем повече смисъл в думата интеграция", каза д-р Врабевски. Той посочи, че в партньорство с Роболига за седмичния семинар са осигурени три робота и един 3D принтер, а екипът, който ги командва е от връстници на гостите на форума -между 15-17 г.

Темата на форума е изключително актуална, тя отговаря на един от четирите приоритети на българското европредседателство, свързан с цифровата икономика и умения на бъдещето, каза Моника Панайотова, зам.-министър на Българското европредсеталество,която е официален гост на семинара. Според нея за всички от 9 от 10 работни места ще се изисква определено ниво на дигитални компетенции, 800 млн. позиции ще бъдат заменени от автоматизация до 2030, а 500 хиляди работни места в ЕС ще бъдат незаети в сферата на информационните и комуникационни технологии.

44 % от европейците все още нямат основни познания по дигитални умения. " Тоест, за да можем да се възползваме от възможностите на новите технологии и това, което ни предоставя бъдещата дигитална трансформация, трябва да се изжраждат умения в гражданите, не само при младите хора, които им предстоят да излязат на пазара на труда, а на всички нас. За това говорим за учене през целия живот", каза Панайотова.

Област за прикачени файлове

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България