Робот нападна инженер на Tesla

Инженер на Tesla е бил нападнат от робот по време на авария във фабриката на компанията Giga Texas близо до Остин. Двама свидетели гледат с ужас как техен колега е нападнат от машината, предназначена да грабва и премества прясно излети алуминиеви автомобилни части.

Роботът притиснал човека, който тогава програмирал софтуер за два робота наблизо, преди да забие металните си нокти в гърба и ръката на работника.

Инцидентът оставил жертвата с отворена рана на лявата ръка. Случаят е разкрит в доклад от 2021 г., подаден до регулаторните органи на окръг Травис и федералните власти, съобщи "Дейли мейл".

Инцидентът идва на фона на години на повишена загриженост относно рисковете от автоматизирани роботи на работното място.

Доклади за увеличени наранявания, дължащи се на роботизирани колеги в транспортните центрове на Amazon, дроиди-хирурзи убийци, самоуправляващи се автомобили и дори насилие от роботизирани инструктори по шах, накараха някои хора да поставят под въпрос бързото интегриране на новата технология.

В доклада, който Tesla трябва да представи на властите по закон, за да запази своите доходоносни данъчни облекчения в Тексас, се твърди, че инженерът не е поискал да отсъства от работа, пише БГНЕС.

Но адвокат, който представлява служителите на Tesla Giga Texas, каза пред "Дейли Мейл", че броят на нараняванията, претърпени във фабриката, остава прикрит. Това включва смъртта на 28 септември 2021 г. на строителен работник, който е бил нает да помогне в изграждането на самата фабрика.

Въпросният строителен работник е починал от топлинен удар, докато е помагал за изграждането на огромната фабрика на Tesla Giga Texas, според доклад от съдебен лекар на окръг Травис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии