БСП напуска парламента

Издирват 19-годишен младеж от ромския квартал за убийството в Кюстендил

Известният сръбски певец Шабан Шаулич е загинал в катастрофа

Модерен автополигон изграждат в Горна Оряховица Инициативата е получила одобрението на местната власт

Мащабна операция за обезвреждане на бомба от Втората световна война в Париж

Автобус и тролей се удариха на Орлов мост в София

Знакова сграда ще приюти социални институции

Рязко увеличаване на децата, извършили противообществени прояви в Търговище Кражби и повреждане на обществено имущество са основните прояви

Удостоиха с грамота единственото приемно семейство в Ресен Повод бе Международният ден на спонтанните актове на доброта

Георги Дерменджиев: Напълно наясно съм защо „Левски“ няма трофей 10 години

Причината за сбиването пред заведение в Кюстендил не е етническо напрежение Към момента са задържани 8 души

Джип на военна полиция катастрофира край Шумен

Джамбазки към Борисов: Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм

Разтуриха ромски бивак в Бургас

Кюстендил е блокиран от униформени

Робот прави по 400 бургера на час

Перфектният сандвич от машина е поне два пъти по-евтин от традиционните

Знаете ли кой е най-вкусният бургер? Този, приготвен от робот! Така поне твърдят от US фирмата Creator, създала първата напълно автоматизирана машина за приготвяне на бургери.

Човешкият фактор в употребата и приложението й се свежда само до зареждане на продукти, заявяване на поръчката и след това сервирането на храната на клиента. По план скоро набирането на поръчката трябва да отпадне, тъй като в процес на разработване е мобилно приложение за смартфони, през което всеки клиент ще може сам да заявява всички подробности за желания бургер.

Именно сведената до минимум роля на човешкия фактор е една от причините за това Creator да твърди, че сандвичите от робот са най-вкусните. Перфектно програмираната машина изпича точно както трябва и кюфтето, и питката, и няма начин да ги препече или пък да ги сервира недопечени. Има и още една важна тънкост в приготвяния от робот бургер – месото за кюфтето е прясно смляно в машината, което се случва едва след поръчката. А така кюфтето е гарантирано най-сочно и ароматно.

Пилотният проект за готвач робот вече стартира в ресторант в Сан Франциско, който изглежда и мирише по-скоро като салатен бар, отколкото като място, където се пекат бургери. Цялата процедура по приготвянето на храната хем става пред очите на клиента, хем е зад стъклени прегради, които излагат на показ всички продукти, но пък скриват миризмите. Има обаче и изключения – мелачката за месо и мястото за печенето му са скрити зад метални части, за да не се излага на показ малко по-бруталният елемент от готвенето.

“Смятам този ресторант за най-прозрачния в света”, казва Алекс Валдакос – 33-годишният основател на Creator, компания, произвеждаща всевъзможни машини за кулинарията.

Алекс има “бургерско” потекло – семейството му притежава верига ресторанти за въпросните сандвичи в Южна Калифорния. “Когато правиш по 400 бургера всеки ден неизбежно си задаваш въпроса как да улесниш процеса”, разказва Валдакос. Оттам и тръгнала идеята му за “поточна линия” за бургери. А целта му е капацитетът на роботите му също да достигне 400, но не за ден, а за час. В момента са произведени две такива машини, които могат да правят по до 120 сандвича на час, но работата по достигането на заложения максимум продължава. Приготвянето на един бургер отнема пет минути.

Подобно на гения Стив Джобс – покойният вече създател на “Епъл”, Алекс Валдакос започва работа по робота в гаража на родителите си през 2010 г., а две години по-късно създава компанията Creator. “По онова време беше много по-секси да разработваш автомобил без шофьор например, отколкото робот за бургери”, признава предприемачът. Но продължава да вярва в тогавашното си убеждение – че готварството също е област, в която технологиите ще навлизат все по-масово и трайно.

TECH: Rise of the burger bot

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.