Арестът на син на Ел Чапо доведе до размирици и стрелби в Мексико

Руски сайт печели на гърба на болно българче

Шефът на КЗП: Не винаги офертите за почивки са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат, нужна е проверка

Отбелязваме деня на Света Злата Мъгленска

Чистка и по-високи заплати в школите

Очаква ни лятно време през почивните дни До края на октомври температурите ще са по-високи от обичайните, каза синоптикът Анастасия Стойчева

Прощаваме се с Милчо Левиев

Полицията в Бразилия уби трима престъпници след зрелищен обир на летище

Трус от 5,7 по Рихтер разлюля Аляска

Слънчево и топло време днес

Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара

Страните от ЕС не успяха да се договорят за начало на преговори със Скопие и Тирана

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г. На Парижката мирна конференция съседите ни претендираха за наша територия с площ от 10 000 кв. км с население над 400 000 души

Робот ще спасява от влага стенописите в Бачковския манастир

Робот ще спасява от влагата стенописите в Бачковския манастир. Това съобщи за „Фокус“ игуменът на манастира архимандрит Симон. Методът е немски, познат на света повече от 15 години, поясни игуменът.

„Представлява едно рамо с бургия, която прави отвор в основите на църквата и инжектира соли, които започват да дърпат влагата по стените”, каза архимандрит Симон. Роботът се предлага от български фирми.

Архимандритът посочи, че по същия метод преди две години е била почистена Кьолнската катедрала, а днес така се чистят тунели и редути. Игуменът на Бачковския манастир каза още, че проектът за ремонта на манастира е спрян в първата му част – за хващане на дъждовната вода, тъй като има дребни забележки и уточнения, които трябва да се изчистят. Най-вероятно в тази си част ремонтът ще започне догодина, през месец март.

За ремонта на Бачковския манастир бяха отпуснати 300 хиляди лева от държавата. „Ние вече подменихме покривното пространство на целия манастир, което е близо 6000 кв. м. довършихме едно хале 400 кв м., което ще събира ненужния материал, изчистена е фасадата на манастира, която грейна”, каза архимандрит Симон.

Довършва се северната страна на църквата, а до края на месеца строителното скеле ще бъде извадено оттам, идва зима и не може да се работи, тъй като бавно съхне. „Куполът също е изчистен, стенописите по южната стена на основната църква са изчистени, като почистеното пространство е около 600 кв. м. След 1 ноември това вече ще се вижда осезаемо”, добави игуменът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.