Робот ще танцува тази събота на сцената на Градския дом на културата в Пловдив

Впечатляващи танцови спектакли от Тайван до Буркина Фасо в афиша на 10-ия фестивал „One Dance Week”

11 впечатляващи спектакъла от целия свят са подготвили организаторите на One Dance Week за юбилейното 10-о издание на фестивала за съвременен танц. В Пловдив ще пристигнат някои от най-големите компании в сферата на съвременния танц, сред които се открояват белгийците Peeping Tom, както и японците Широ Такатани и Dumb Type, но на пловдивска сцена ще се вихрят и екзотични трупи от Буркина Фасо и Тайван, съобщиха директорът на фестивала Елиа Лилова и колегата й от „Едно” Асен Асенов. Фестивалът се открива на 23 септември (събота) от 19.30 часа в Градския дом на културата „Борис Христов” с уникален спектакъл "Дует за човек и робот" с участие на един танцьор-човек и един робот. Сцената за грандиозното представление на тайванеца Хуанг Юи и робота-механична ръка Kuka ще се строи два дни, като приблизително толкова време ще отнеме и самото програмиране на робота. Повечето от движенията на Kuka са именно предварително програмирани, но като всеки артист, роботът има място и за импровизации, чрез неговия изкуствен интелект, разказа Елиа Лилова. Освен Хуанг Юи участие в уникалния спектакъл вземат още двама танцьори - Ху Чиен и Лин Ю-Уен.

В Пловдив пристигат и световноизвестните Peeping Tom, които ще представят един от своите спектакли - "Майка". Базираната в Белгия компания идва с огромен декор, вдъхновен от филми от втората половина на 20-и век. Сред френскоговорящите гостуващи артисти са и  екзотичните танцьори от Буркина Фасо със спектакъла „Република Калкута”. „В столицата на Буркина Фасо има 4 танцови театъра, като един от тях е такъв, за който в България можем само да си мечтаем”, така Асен Асенов представи необичайната дестинация за съвременно изкуство. Африканският танц е последният спектакъл в рамките на One Dance Week на 15 ноември. Много силно е чешкото участие с 3 интересни заглавия. Впечатляващо визуално е "Гайд", в което се използват много светлинни ефекти и светлинна сценография на световно ниво. България също е представена с концерт-перформънс от Иво Димчев.

Сред най-известните имена в афиша е и Широ Такатани, който идва с представлението си "Хрома" и с групата си Dumb Type. Японецът е едно от най-известните имена в световната артистична сцена, представян в почти всички водещи световни галерии и музеи. Спектакълът "Хрома" също ще покаже уникална светлинна сценография, заедно със съвременния танц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони