Робърт Кенеди-младши: Отслабването на Русия може да навреди на сигурността на САЩ

Робърт Ф. Кенеди-младши

Една отслабена Русия ще направи Съединените щати по-малко сигурни. Това каза в интервю за портала Responsible Statecraft Робърт Кенеди-младши, който обяви намерението си да участва в президентските избори в САЩ през 2024 г. като независим кандидат.

Той беше попитан дали е в американския национален интерес президентът на САЩ да преговаря за прекратяване на конфликта в Украйна: „Да. Според сегашната стратегическа визия на Съединените щати войната служи на националния интерес, като отслабва Русия. Но тази визия е погрешна по две причини. Първо, това не е отслабване на Русия. Второ, слаба и нестабилна Русия ще доведе до намаляване на нивото ни на сигурност, а "не до подобряването му. САЩ и целият свят ще спечелят, ако Русия разбере, че ние не се опитваме да я унищожим.”

Подобен въпрос беше зададен и на американския политик Корнел Уест, който също възнамерява да се яви на изборите като независим кандидат. Според него украинският проблем "не може да бъде решен с военни средства": „Дипломатическото разрешаване на този конфликт е не само в национален интерес, но и отговорност на президента на Съединените щати, който трябва да ръководи този процес заедно с нашите международни партньори в Европа, Азия и Африка.” Той обеща, че ако бъде избран за държавен глава, „няма да даде на Украйна друг избор, освен да влезе в дипломатическия процес“ като част от ангажимента си да спре да доставя оръжие на Киев „и вместо това да инвестира в мироопазващия процес“.

Кенеди-младши, който преди това поиска номинацията като кандидат от Демократическата партия, се застъпва за прекратяване на американската помощ за Украйна и за ранно започване на преговори за разрешаване на конфликта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка