Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Министър Росен Желязков получи подкрепа от Ирландия, Португалия и Естония срещу пакета „Макрон“

Робърт Мърсър – Императорът в сянка

„Щастлив да преминавам през живота си, без да трябва да казвам и една дума на когото и да е.” Това скромно житейско мото принадлежи на Робърт Мърсър, човек, за когото вероятно досега не сте чували и както разбирате, него това съвсем него притеснява. А и е положил усилия да се предпази от публичното внимание, досега.

В интерес на истината Робърт Мърсър е един от десетте най-влиятелни личности (разбирайте с финансов принос) в американската политика и третият най-голям донор в кампанията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Десетките милиони, които консервативният мултимилиардер е дарил на своя фаворит, са задминати само от казино магната Робърт Шелдън и инвестиционния банкер Пол Сингър. Последните двама, според наблюдатели, са вътре „само за парите”. Докато Мърсър предпочита „дългата игра” с широк замах. Четирима от най-приближените му хора, включително дъщеря му Ребека (определена от изданието „Политико” като „най-влиятелната жена в Републиканската партия”), бяха близки съветници на Доналд Тръмп по време на кампанията (особено в медийната й част) и са част от преходната администрация на Белия дом. Отговорникът за стратегическото планиране в кабинета на новия президент Стивън Банън също е от най-тесния кръг на мултимилиардера. Но и Робърт Мърсър в крайна сметка е математик и компютърен програмист по образование. И директор на един от най-печелившите инвестиционни фондове във финансовата история – „Ренесанс Технолоджис”. Има какво да се научи от него. За съжаление по-малко може да се научи за него.

Роден на 11 юли 1946 г. в щата Калифорния в семейство на канадски имигранти, Робърт Мърсър израства в съседен Ню Мексико, където развива ранен интерес към компютрите. През 1964 г. участва в ученически лагер, където му се удава възможност да започне да се занимава с програмиране върху ранен модел на Ай Би ЕМ. С бакалавърска диплома по математика и физика от щатския университет през 1972 г. защитава докторантура по компютърни науки в Илинойс. „Всичко им обичам на компютрите – самотата на лабораторията нощем, миризмата на преработен въздух от климатиците, стържещия звук на дисковете и принтерите”, споделя Мърсър в интервю, цитирано от „Нюзуик”. Следващите близо 20 години от живота на Мърсър преминават на тихо в Ай Би Ем, където разработва програми за говорно разпознаване и статистически машинен превод. Приносът му към развитието на тези технологии е увековечен от Асоциацията за компютърна лингвистика на САЩ, която през 2014 г. му връчи награда за доживотен принос. Но да не избързваме.

Постигнал всичко, което е могъл на това поприще, през 1993 г. Робърт Мърсър е вербуван от основателя на „Ренесанс Технолоджис”Джеймс Харис Симънс да се присъедини към инвестиционния фонд. Благодарение на усъвършенствани математически модели, които прилага, „Ренесанс Тех.” ще влезе в аналите със средна годишна възвръщаемост за инвеститорите от 35% за период от 20 години. През 2010 г. Робърт Мърсър ще оглави фонда съвместно с колегата си Питър Браун, като двамата управляват активи от над 25 млрд. долара. Годишните приходи на Мърсър (нещо като заплата) се оценяват на около 150 милиона долара. В политиката като донор на кампании на крайноконсервативни кандидати на републиканците Мърсър влиза още през 1998 г., като досега е финансирал кампании на около 100-тина кандидати за избираеми длъжности. Въпреки това сравнително скромно. Едва след промяната в законодателството в САЩ през 2010 г., която позволи формирането на т.нар. суперкомитети за политическа подкрепа на отделни кандидати (премахна ограничението в сумите, които могат да се даряват за кампаниите на политици), Робърт Мърсър започва да сипе пари в касичките на републиканците. За последните шест години даренията му се оценяват на скромните 45 млн. долара, основната част (25 млн.) хвърлени през последната година и половина, първоначално подготвени за Тед Круз, но след бързо преориентиране в играта отишли в подкрепа на Доналд Тръмп. В книга, посветена на мениджърите на хедж-фондове от Уолстрийт от 2010 г., авторът Себастиан Малаби характеризира Робърт Мърсър, който вече оглавява „Ренесанс Тех.”, като „изключително хладнокръвен играч на покер”. Шест години по-късно преценката на автора излиза много правилна.

 

Всеки си има ексцентричности

Робърт Мърсър е горд притежател на постоянно поддържана в готовност 62-метрова суперяхта, наречена „Морският бухал”, с 18-членен екипаж. За да не отегчавам с другите „екстри” на борда й – стенна гравюра от перуанско махагоново дърво, която се простира на няколко нива (само тя струва 75 млн. долара). Но човекът най-много си обича електрическите влакчета. През 2009 г. поръчва специално изработен за него комплект на стойност 2,7 млн. и впоследствие осъжда производителя на основание, че му е поискал 2000 (две хиляди) долара повече от реалната стойност.

 

ЗА НЕГО

 

Мрачен повелител

Ако настина съществува някакъв мрачен, антиутопичен, зъл повелител, който стои зад всичко, което Доналд Тръмп е постигнал, това е Робърт Мърсър.

Майкъл Кинк, политически съветник на демократическата партия на САЩ

 

Ще ви изуми с ума си

Говорим за човек, който всеки път, когато го видиш, е с усмивка на лицето. Той се наслаждава на живота. Също така ще ви изуми колко е умен.

Л. Брент Бозел ІІІ, водещ републиканец, основател на консервативния Център за медийни изследвания

 

Изключителни хора

Семейство Мърсър (Робърт и дъщеря му Ребека), са изключителни хора, които истински обичат тази страна и ще излязат открито да защитят Америка и всичко, което тя отстоява.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп

 

Разделя науката от политиката

Когато сме разговаряли (с Робърт Мърсър), никога не е ставало въпрос за политика. Просто сме обсъждали науката… Когато му представихме резултатите, че глобалното затопляне е реално и вероятно резултат от човешка дейност, прие фактите, без да ги оспорва.

Проф. Ричард Мюлър, един от водещите американски учени в областта на климата

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.