Робърт Мърсър - Императорът в сянка

„Щастлив да преминавам през живота си, без да трябва да казвам и една дума на когото и да е.” Това скромно житейско мото принадлежи на Робърт Мърсър, човек, за когото вероятно досега не сте чували и както разбирате, него това съвсем него притеснява. А и е положил усилия да се предпази от публичното внимание, досега.

В интерес на истината Робърт Мърсър е един от десетте най-влиятелни личности (разбирайте с финансов принос) в американската политика и третият най-голям донор в кампанията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Десетките милиони, които консервативният мултимилиардер е дарил на своя фаворит, са задминати само от казино магната Робърт Шелдън и инвестиционния банкер Пол Сингър. Последните двама, според наблюдатели, са вътре „само за парите”. Докато Мърсър предпочита „дългата игра” с широк замах. Четирима от най-приближените му хора, включително дъщеря му Ребека (определена от изданието „Политико” като „най-влиятелната жена в Републиканската партия”), бяха близки съветници на Доналд Тръмп по време на кампанията (особено в медийната й част) и са част от преходната администрация на Белия дом. Отговорникът за стратегическото планиране в кабинета на новия президент Стивън Банън също е от най-тесния кръг на мултимилиардера. Но и Робърт Мърсър в крайна сметка е математик и компютърен програмист по образование. И директор на един от най-печелившите инвестиционни фондове във финансовата история - „Ренесанс Технолоджис”. Има какво да се научи от него. За съжаление по-малко може да се научи за него.

Роден на 11 юли 1946 г. в щата Калифорния в семейство на канадски имигранти, Робърт Мърсър израства в съседен Ню Мексико, където развива ранен интерес към компютрите. През 1964 г. участва в ученически лагер, където му се удава възможност да започне да се занимава с програмиране върху ранен модел на Ай Би ЕМ. С бакалавърска диплома по математика и физика от щатския университет през 1972 г. защитава докторантура по компютърни науки в Илинойс. „Всичко им обичам на компютрите - самотата на лабораторията нощем, миризмата на преработен въздух от климатиците, стържещия звук на дисковете и принтерите”, споделя Мърсър в интервю, цитирано от „Нюзуик”. Следващите близо 20 години от живота на Мърсър преминават на тихо в Ай Би Ем, където разработва програми за говорно разпознаване и статистически машинен превод. Приносът му към развитието на тези технологии е увековечен от Асоциацията за компютърна лингвистика на САЩ, която през 2014 г. му връчи награда за доживотен принос. Но да не избързваме.

Постигнал всичко, което е могъл на това поприще, през 1993 г. Робърт Мърсър е вербуван от основателя на „Ренесанс Технолоджис”Джеймс Харис Симънс да се присъедини към инвестиционния фонд. Благодарение на усъвършенствани математически модели, които прилага, „Ренесанс Тех.” ще влезе в аналите със средна годишна възвръщаемост за инвеститорите от 35% за период от 20 години. През 2010 г. Робърт Мърсър ще оглави фонда съвместно с колегата си Питър Браун, като двамата управляват активи от над 25 млрд. долара. Годишните приходи на Мърсър (нещо като заплата) се оценяват на около 150 милиона долара. В политиката като донор на кампании на крайноконсервативни кандидати на републиканците Мърсър влиза още през 1998 г., като досега е финансирал кампании на около 100-тина кандидати за избираеми длъжности. Въпреки това сравнително скромно. Едва след промяната в законодателството в САЩ през 2010 г., която позволи формирането на т.нар. суперкомитети за политическа подкрепа на отделни кандидати (премахна ограничението в сумите, които могат да се даряват за кампаниите на политици), Робърт Мърсър започва да сипе пари в касичките на републиканците. За последните шест години даренията му се оценяват на скромните 45 млн. долара, основната част (25 млн.) хвърлени през последната година и половина, първоначално подготвени за Тед Круз, но след бързо преориентиране в играта отишли в подкрепа на Доналд Тръмп. В книга, посветена на мениджърите на хедж-фондове от Уолстрийт от 2010 г., авторът Себастиан Малаби характеризира Робърт Мърсър, който вече оглавява „Ренесанс Тех.”, като „изключително хладнокръвен играч на покер”. Шест години по-късно преценката на автора излиза много правилна.

 

Всеки си има ексцентричности

Робърт Мърсър е горд притежател на постоянно поддържана в готовност 62-метрова суперяхта, наречена „Морският бухал”, с 18-членен екипаж. За да не отегчавам с другите „екстри” на борда й - стенна гравюра от перуанско махагоново дърво, която се простира на няколко нива (само тя струва 75 млн. долара). Но човекът най-много си обича електрическите влакчета. През 2009 г. поръчва специално изработен за него комплект на стойност 2,7 млн. и впоследствие осъжда производителя на основание, че му е поискал 2000 (две хиляди) долара повече от реалната стойност.

 

ЗА НЕГО

 

Мрачен повелител

Ако настина съществува някакъв мрачен, антиутопичен, зъл повелител, който стои зад всичко, което Доналд Тръмп е постигнал, това е Робърт Мърсър.

Майкъл Кинк, политически съветник на демократическата партия на САЩ

 

Ще ви изуми с ума си

Говорим за човек, който всеки път, когато го видиш, е с усмивка на лицето. Той се наслаждава на живота. Също така ще ви изуми колко е умен.

Л. Брент Бозел ІІІ, водещ републиканец, основател на консервативния Център за медийни изследвания

 

Изключителни хора

Семейство Мърсър (Робърт и дъщеря му Ребека), са изключителни хора, които истински обичат тази страна и ще излязат открито да защитят Америка и всичко, което тя отстоява.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп

 

Разделя науката от политиката

Когато сме разговаряли (с Робърт Мърсър), никога не е ставало въпрос за политика. Просто сме обсъждали науката… Когато му представихме резултатите, че глобалното затопляне е реално и вероятно резултат от човешка дейност, прие фактите, без да ги оспорва.

Проф. Ричард Мюлър, един от водещите американски учени в областта на климата

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети