Робърт Патинсън - Новият Батман

На 33 години британският актьор, модел, музикант и доскорошен идол на милиони тийнейджърки от цял свят Робърт Патинсън, получи възможността да изиграе един от най-легендарните образи в историята на популярната култура - Батман. Звездата от „Здрач” окончателно ще пробва да излезе от сянката на романтичните тийн филми с ролята на Брус Уейн. Изборът на Патинсън за новия Човек-прилеп в планирания за 2021-а година „The Batman” предизвика ожесточени спорове сред феновете.

Никой не очакваше, че след като Бен Афлек отпадна от главната роля във филма, точно Робърт Патисън ще получи честта и отговорността да сложи пелерината на мрачния агент на възмездието и справедливостта, който бди над своя град Готъм през нощта и живее като милиардера плейбой Брус Уейн през деня.

Много от феновете на комиксовия първоизточник и по-добрите филми за Човека-прилеп реагираха с шок и погнуса на новината. Те не искат да повярват, че лигавият вампир-любовник от комерсиално успешната, но художествено компрометирана поредица „Здрач” ще изиграе един от най-авторитетните и глобално разпознаваеми супергерои в историята на развлекателната индустрия. Досега в ролята са се пробвали Майкъл Кийтън, Вал Килмър, Джордж Клуни, Крисчън Бейл и Бен Афлек, а сред феновете още има спорове кой от тях е най-добрия Батман. Фаворити са Майкъл Кийтън от филмите на Тим Бъртън и Крисчън Бейл от по-скорошната трилогия на Кристофър Нолан.

Сега и Патинсън ще пробва да се пласира сред по-добрите кастинг решения за ролята на Батман. Неговите защитници контрират разгневените фенове с аргумента, че той отдавна не е онзи лигльо от „Здрач”, а се е доказал като сериозен изпълнител с роли при майстори като Дейвид Кроненбърг, Робърт Егърс и Клер Дени.

Робърт Патинсън започва да играе в театрален клуб в Лондон на 15-годишна възраст и скоро получава първите си филмови роли. На 19 години е избран в ансамбловия актьорски състав на „Хари Потър и огненият бокал”. Този фентъзи блокбастър му отваря вратите към главната роля в първата екранизация по вампирската тийн романтика „Здрач”. Патинсън участва и в петте филма за ранима и бледа тийнейджърка, която се влюбва в атрактивен кръвопиец. Те излизат между 2008-а и 2012-а година и носят общо 3,3 милиарда долара приходи от продадени билети по целия свят. Робърт Патинсън става глобална знаменитост и дори попада в класацията на „Тайм” за 100-те най-влиятелни хора на планетата през 2010-а година.

След „Здрач” светът е в краката на младия британец, но той иска да се докаже като истински актьор и да надскочи стереотипа на тийн идола по примера на Леонардо ДиКаприо през 90-те години на миналия век. Патинсън започва да избира предизвикателни проекти на доказани независими режисьори. Работи два пъти с канадския майстор на телесния и психологически ужас Дейвид Кроненбърг в „Космополис” и „Карта към звездите”. И двете заглавия са тематично и естетически максимално отдалечени от „Здрач” и със сигурност не са били по вкуса на повечето от обожаващите го момичета.

Наскоро българските зрители го гледаха в друг амбициозен проект - нестандартната фантастика „Живот нависоко”, който бе дългоочакваният англоезичен дебют на Клер Дени („Chocolat”, „Bastards”, „Let the Sunshine In”) с Жулиет Бинош в главната женска роля. Патинсън се представи достойно в този авторитетен европейски контекст.

Несъмнено „The Batman” ще бъде най-големият тест в кариерата на Патинсън досега. Бен Афлек не успя да преглътне провала на своето превъплъщение във фиаското „Батман срещу Супермен” и се отказа да играе ролята в дългоочаквания нов самостоятелен филм за Брус Уейн и неговата тайна идентичност като маскиран супергерй. Но според мнозина Патинсън е доста по-качествен и класен изпълнител от Афлек и притежава сериозни шансове да се справи с предизвикателството. Ако неговият Батман стане успех, то той със сигурност ще се е измъкнал от тийн капана на „Здрач”.

 

Снима шпионски екшън с големия Кристофър Нолан

В момента Робърт Патинсън се снима в новия филм на големия британски режисьор Кристофър Нолан, озаглавен „Tenet”. Сюжетът се пази в тайна, но се знае, че проектът ще бъде екшън епос с шпионски елементи, а действието ще се развива в много държави. Това звучи достатъчно атрактивно. Самият факт, че Нолан е избрал Патинсън за една от главните роли е поредно доказателство за неговото израстване. Кристофър Нолан е един от най-успешните режисьори на нашето време с филми като „Мементо”, „Престиж”, „Черният рицар”, „Интерстелар”, „Генезис” и „Дюнкерк”. Новият му филм с Патинсън трябва да излезе догодина.

 

За него

Има изключителен потенциал

Винаги съм знаела, че Робърт Патинсън ще стане голяма звезда. Още с появата си в един от филмите за „Хари Потър” той доказа, че има изключителен потенциал. И тепърва ще го разгръща. Снимахме се заедно в „Бел Ами” и там той показа, че е узрял като изпълнител и може да бъде убедителен в костюмни драми по сериозни литературни първоизточници Той притежава аристократично британско излъчване и ще става по-добър с всяка следваща роля.

Ума Търман, актриса

 

Робърт е много сериозен драматичен актьор

Когато трябваше да избирам главен актьор за „Космополис” бях изправен пред голямо предизвикателство. Ролята не беше за всеки. Трябваше много специален тип изпълнител. Робърт Патинсън пасна перфектно на моята визия за тази адаптация по страхотното литературно произведение на Дон ДеЛило. По това време Патинсън още беше известен най-вече като онзи привлекателен вампир от тийнейджърската поредица „Здрач”. Но за мен беше ясно, че Робърт е много сериозен драматичен актьор. И той го доказа със следващите си избори. Сега се намира на правилното място в професионален план.

Дейвид Кроненбърг, режисьор, продуцент и сценарист

 

Създаде страхотен образ в „Карта към звездите”

Робърт е великолепен актьор и аз съм много щастлива, че успя да надскочи сянката на „Здрач”. Той е много повече от тийнейджърски идол. Работихме заедно в „Карта към звездите”, имахме и много комична сексуална сцена. Той се справи блестящо - галантен професионалист, който те предразполага. Робърт създаде страхотен образ в „Карта към звездите”. А това изобщо не беше лесно. Филмът е много сложен и е истинско предизвикателство към актьорите. Много съм доволна от резултата.

Джулиан Мур, актриса

Коментари

Задължително поле