Ровят за допинг в отбор от Тур дьо Франс

Ден след успешния финал на Тур дьо Франс избухна и допинг скандал. Френската полиция започна разследване на един от отборите, участвали в надпреварата – „Аркеа Самсик“. Акцията е започнала още миналата сряда, когато органите на реда претърсили стаите на тима в хотел в Мерибел още докато състезанието преминаваше през Алпите. Целта е била колумбийската звезда на тима Найро Кинтана, а освен него са проверени брат му Дайер Кинтана и сънародника му Уинър Анакона.

При огледа били намерени „множество препарати, сред които и такива от забранителния списък, а също и приспособления за употребата им“ (вероятно игри и спринцовки). Лекар и физиотерапевт от тима са задържани от полицията за разпит. От Международния колоездачен съюз приветстваха разследването, а ръководството на тима се разграничи от случая.

Става въпрос за много малка част от състезателите на нашия отбор – заяви генералният мениджър Еманюел Юбер. - Ние разбира се ги подкрепяме, но ще се разграничим незабавно от тях, ако бъдат уличени в действия, свързани с употреба на допинг.“

Кинтана, който на два пъти беше подгласник на Крис Фрум на Тур дьо Франс (2013-а и 2015-а), завърши на 17-о място в генералното класиране тази година.

Коментари

Задължително поле