Родено вкъщи бебе без акт за раждане лекуват в сливенската болница

Снимка: Архив

20-годишна жена от сливенското с. Сотиря заедно с бебето си, което родила вкъщи, е постъпила в областната болница в Сливен - съобщиха от лечебното заведение. Майката и новороденото са били доведени на 4 януари около 15 ч от социален работник на УНИЦЕФ. Майката е от ромски произход, това е било третото й поред раждане.

Новороденото не е регистрирано и няма акт за раждане - съобщи д-р Таня Праматарова, началник на отделението по неонатология. По данни на майката бебето се е родило в края на миналата година, преди 5-6 дни. Точната дата не е ясна. По време на раждането тя е била сама в дома си и не е казала на никого. Към момента няма подадено съобщение за раждането на бебето.

„Търсим начин да решим проблемът как да бъде издадено съобщение за раждането на детето, но към този момент не срещаме съдействие от службите. От здравната служба в Сотиря и кметството разбрах, че там са наясно за раждането, но не се чувстват отговорни да издадат това съобщение и отказват. Това ме впечатли неприятно и съм огорчена. Бебето е в увредено състояние, имаме данни за инфекция, лекуваме го, но до момента то е бебе – фантом, едно недобре гледано дете, родено в нестерилна обстановка и без необходимите имунизации. По данни на майката, единственото, което знаем е, че се казва Божидар. Доколкото съм информирана, до седем дни след раждането бебето трябва да се регистрира, а вече са минали повече дни“ - каза д-р Праматарова. От болницата са изпратили писма до институциите с молба за съдействие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България