През 2020 г. най-отпускарски ще бъде месец май

Гръцкият външният министър: Турция изнудва Либия

Kосмическият кораб Dragon достави коледни подаръци и пивоварна на МКС

Ресторантите в Саудитска Арабия вече с общи входове за мъже и жени

Нено Димов: Париж e по-замърсен от София, но това не ни успокоява

Костов пак игра за „Левски“ след четири месеца

Тръмп: Северна Корея може да загуби всичко заради враждебността към САЩ

АБВ пише на „Булгартрансгаз” за „Турски поток” Питат за конкретен пусков срок

Опозицията в Беларус на протест срещу задълбочаващата се интеграцията с Русия

Ски зона Банско пусна писти заради студентите

„Икар от Кочериново” грабна наградата за дебют

Съдят старец за убийство с бастун след запой

ВАР все по-близо до Първа лига

Продават резиденция за рекордните 6,5 млн. евро Пура бар и библиотека привличат купувачите

Защитата на ЦСКА №1 в елита

Родилка със сифилис зарази бебето си

Родилка, болна от сифилис, е предала болестта на новороденото си дете. Случаят е от септември и е регистриран във Велико Търново. В Горна Оряховица също е открит един заболял от сифилис. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Велико Търново.

През миналия месец във Великотърновска област са регистрирани 161 случая на остри заразни заболявания. Най – висок е относителният дял на ентероколитите – 55.28%. Регистрираните въздушно-капкови инфекции са 36. Чревните инфекции през  септември са 123. В сравнение, през август са регистрирани 91 случая на чревни инфекции. При стомашно-чревните зарази най-висока е заболеваемостта във бебетата и при деца от 1 до 4 години. През отчетния месец един от регистрираните случаи на вирусен менингоенцефалит е с летален изход  – това е мъж на 90 г. от община Павликени.

През тримесечието е регистриран епидемичен взрив от салмонелоза в СУ „Ангел Каралийчев” гр. Стражица. Сформиран беше съвместен медицински екип от специалисти от РЗИ – Велико Търново и Областната дирекция по безопасност на храните, който предприе необходимите профилактични и противоепидемични мерки спрямо болните и контактните. В резултат на това взривът беше ограничен до инфектирането на 26 лица. 17 от тях са хоспитализирани, като при 16 беше доказан един и същ причинител“, информираха от здравната инспекция.

Във връзка с мерките за ограничаване на пасивното тютюнопушене са извършени 114 проверки в контролираните обекти. В кабинета по безплатно и анонимно консултиране за СПИН през септември са консултирани и изследвани общо 48 лица. От тях 35 мъже и 13 жени, на възраст от 18 до 63 години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.