В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Родителите да контролират безплатните закуски

Снимка: Фейсбук

Родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание при безплатните училищни закуски, каза образователният министър Меглена Кунева на среща с родителски организации. В обществените съвети към всяко училище ще могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата-доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището.

Тя предлага родителите да контролират доставяните безплатни закуски на учениците от I до IV клас. Тя се срещна с представители на Асоциация „Родители“, фондация „Движение на българските майки“ и Национален алианс „Усмихни се с мен“. Необходимо е контролът да става през обществените съвети, които всяко училище вече трябва да има с новия Закон за предучилищното и училищното образование, посочи министърът. Според нея родителите трябва да подават сигнали за лоши храни, липса на етикети и съдържание. Тя предложи да бъдат организирани общи срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците на безплатните закуски.

„Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата – доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може“, обясни Меглена Кунева.

„Отделно може да се направи забранителен списък на фирмите, които са излъгали родителите и съответно децата. Чрез обществените съвети родителите можем да влияем и да контролираме какви закуски получават децата и фирмите, които ги доставят. Освен това обществените съвети получават права и да атестират директорите“, каза Теодора Пиралкова, председател на Национален алианс „Усмихни се с мен“.

„Здравословното хранене в училищата е мой приоритет“, допълни министър Кунева. С него се цели осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.

Безплатните закуски за децата от І до ІV клас често се дискутират в българското общество. Те се осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Много родители се възмущават, че т.нар. „безплатна закуска“ е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. Храната, която се раздава в училище, е предвидена като допълнителен стимул по отношение на децата в риск от отпадане. Тя играе и социална роля, особено в райони с висока безработица и предимно ромско население. В някои училища са решили проблема като не дават всеки ден безплатни закуски, подчерта министър Кунева. Два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В останалите три дни се предоставят безплатни закуски, които са по-качествени и съответно по-скъпи.

Министър Кунева обясни ролята на обществените съвети към училищата. Те могат да дават становища за разпределението и изпълнението на бюджетите в тях и за размера на капиталовите им разходи. Съветите одобряват стратегиите за развитие на детските градини и училищата и приемат ежегодния отчет на диреторите за изпълнението им. Те участват в работата на педагогическите съвети по теми като ранно напускане на училище, уязвими групи и избор на ученически униформи. Новият орган може да предлага идеи за подобряване на качеството на образованието, да съгласува учебните планове, както и избора на учебници. Представител на родителите ще участва в атестирането на директорите, при провеждането на конкурсите за тях, както и при създаването и приемането на етичния кодекс за училищната общност. Квотата на родителите в новия орган може да бъде запълвана както от бащи и майки на деца в съответните градини и училища, така и от професионално признати личности в различни сфери на обществения живот. Представителите на бизнеса ще бъдат определяни от областните управители по предложение на работодателските организации.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Какво означава некачествени храни? Такива въобще не трябва да се предоставят, като застрашаващи здравето и живота на децата!!! Не трябва да се продават в търговската мрежа, както и държавата най-сетне да осъществява контрол върху храната, водата, въздуха, защото нейна е отговорността и грижата за здравето и живота на поданниците и.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.