Родителите на изоставеното бебе са търсили помощ от социалните

Снимка: Архив

Родителите на изоставеното бебе в София са посетили вчера Агенцията за социално подпомагане (АСП) в район "Люлин", съобщи БТВ.

Съобщили, че не могат да гледат детето и искали да го изоставят. Бащата казал, че лелята биела жена му, защото бебето плачело постоянно.

Това се случило около 17 ч., след което изчезнали. А социалните не могли да установят контакт с тях след това. До момента, в който мобилният екип получил сигнал късно снощи за изоставено бебе. Справката днес показала, че ставало дума за едно и също семейство.

Преди няколко месеца двамата родители кандидатствали за помощ, но от АСП установили, че бащата е управител на няколко фирми и не отговаряли на критериите за доход. Затова помощи не са отпуснати.Мъжът заявил, че те били фиктивни и нямали достатъчно средства. Също така имал заболяване и ТЕЛК. 24-годишната майка не е работила до този момент.

Майката е получила еднократна помощ при раждане.На този етап няма информация дали родителите имат собствено жилище. Ще бъде направен опит от социалните за работа със семейството.

Детето може да остане в дома за медико-социални грижи до един месец от постъпването му. Единствено чрез решение на съда този срок може да бъде удължен. В това време ще се търси възможност 6-месечното момченце да бъде настанено при близки или далечни родинини, за да бъде в семейна среда.

От началото на годината социалните в район "Люлин" са получили сигнали за 10 изоставени деца на различна възраст.

Коментари

Задължително поле