Родителите на натровените деца в пловдивска забавачка бесни заради информационно затъмнение

Родители на натровените малчугани от филиала "Деница" на детска градина "Осми март" в Пловдив се събраха в четвъртък сутринта на протест пред забавачката, разположена на първия етаж в блока на бул. "Никола Вапцаров" 80. Те се оплакаха от пълно информационно затъмнение, тъй като вече седмица никой още не е съобщил какво е причинило масовото натравяне от миналия четвъртък. Тогава 15-ина хлапета внезапно започнали да повръщат и се оплакват от силни болки в корема, а три деца бяха приети за лечение в Инфекциозна клиника.

На 21 април (петък) от РЗИ съобщиха, че вероятно се касае за хранителна интоксикация и че са взети поби за микробиологично изследване на 41 души - персонал и присъстващи деца. "Още няма резултати, защото изследванията продължават. Пробите не са взимани наведнъж, тъй като част от персонала е отсъствал в конкретния ден и затова изследванията продължават", коментира д-р Моника Троянчева, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Пловдив, и допълни, че когато резултатите станат готови, ще бъдат огласени от Националния център по обществено здраве.

От областната дирекция на БАБХ съобщиха, че взетите проби от посудата и храната в кухнята на детска градина "Деница" са без отклонения. В епикризата на едно от трите деца, лекувани в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги", било записано, че се касае за неустановена бактериална инфекция, твърдят родители. Пострадалите деца са изследвани за дизентерия, салмонела, стафилококи и коли, но резултатите от пробите са отрицателни, съобщават от Университетска болница "Св. Георги". Засега е пълна мистерията какво е предизвикало натравянето на децата на възраст от 4 до 6 години и се чакат официалните резултати от РЗИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България