Родителите на Стоян Балтов осъдиха прокуратурата и съда

Родителите на убития студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата на Република България. Институциите трябва да платят по 50 000 лв. обезщетение на двамата родители за претърпени неимуществени вреди от това, че наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. Решението е на окръжния съд в Сливен. Зарка Димова-Балтова и бащата Стоян Балтов обвиняват, че от датата на жестокото убийство до влизането в сила на присъдите на тримата убийци са изминали шест години и 14 дни без обективно оправдание за тази продължителност. В затвора е само единият от осъдените - Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от България и до момента не са открити.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов бе убит на 5 декември 2008 г. пред дискотека „Амнезия” в Студентския град в София след зверски побой с ритници по главата и тялото. Жестокото престъпление бе извършено от негови връстници - Александър Данаилов, Вили Георгиев, тогава и двамата на 20 г., и Светлозар Стоянов (21 г.). Делото бе разгледано в Софийския градски съд. Първоначално обвиняеми бяха само Александър Данаилов и Вили Георгиев. През лятото на 2009 г. делото бе прекратено заради пропуски на прокуратурата. Обвинението поиска удължаване на срока за разследване с още 4 месеца и новият обвинителен акт бе внесен на следващата година. С него като обвиняем за тежкото умишлено престъпление бе привлечен и Светлозар Стоянов. Делото приключи с присъди чак през лятото на 2013г. Александър и Светлозар получиха по 18 г. затвор, а Вили бе оневинен. Към този момент Александър и Светлозар бяха на свобода под парична гаранция, а Вили - под домашен арест. Мотивите към присъдата били изготвени със закъснение, а делото е било изпратено на следващата инстанция в началото на 2014 г., се казва в иска на родителите.

Двете следващи инстанции се произнесоха по казуса в рамките на няколко месеца през 2014 г. През април Софийският апелативен съд потвърди присъдите на Александър и Светлозар и осъди Вили на 18 г. затвор. През декември Върховният касационен съд потвърди присъдите.

Коментари

Задължително поле