Родителите на убитата Вероника се страхуват, че престъпникът може да излезе на свобода

Родителите на убитата във Велико Търново Вероника имат опасения, че убиецът ще излезе на свобода. Това казаха те пред БТВ.

Според бащата Трайчо Трайков престъпникът се опитва по всички възможни начини да си намали присъдата и да лежи по-малко в затвора.

Той обясни, че са попаднали на публикации, че Илиян Здравков бил с психическо разстройство и започва да му се прилага лечение.

Майката на Вероника припомни, че при първоначалните експертизи е доказано, че той е осъзнавал напълно какво прави. "Има две експертизи, които показват, че той напълно осъзнава действията си", казва тя.

От Министерството на правосъдието съобщиха за БТВ, че Здравков се намира в 107 помещение на 11-та затворническа група в затвора в Ловеч и няма опасност да бъде освободен. Той не лежи в психиатрично отделение, а само е бил насочван към такова.

Според Трайчо Трайков дори това не е необходимо, тъй като Здравков 24 години е изкарал по затворите и по думите му на такъв човек не трябва да се обръща внимание за консултации.

Най-добрата консултация е физическият труд, допълни бащата на Вероника и обясни, че искат хората, които са извършили престъпления, да не лежат в затворите като лордове, а да си заработват издръжката в затвора.Майката на Вероника каза, че искат промени в закона рецидивистите, които са извършили такива препълнения нееднократно да нямат право на съкратено дело.

„Не можем да бъдем удовлетворени. В случая пострадалите нямат никакви права. Такива имат престъпниците, които остават с минимални присъди по 15-20 години”, заяви Надя Трайкова.

Родителите са се свързали и с други родители на убити деца и искат среща с ръководствата на парламентарни групи и да се направи промяна на закона. Те искат извършилите предумишлено убийство да нямат право на съкратена процедура, за убийството на дете до 18 години да не се допуска споразумение.

 

 

Коментари

Задължително поле