Родители да извиняват отсъствия с декларация

След въвеждането на електронни бележки от доктора

Върви подписка, а ППДБ хванаха вълната

Подписка за това родителите да могат да извиняват повече отсъствия на децата си от училище върви в интернет. Под нея са се подписали вече над 5500 човека, които смятат, че въвеждането на електронната извинителна бележка от лекар е правилна стъпка, но е добре да има и алтернатива на медицинския документ, за да не се налага да се виси пред лекарския кабинет за състояние, което и самият родител може да прецени, че изисква детето да си остане у дома. Такава е писмената декларация от родител.

Всъщност въвеждането на е-бележките е само повод да се обсъди дългогодишният въпрос за извиняването на отсъствия в българското училище, казва авторът на петицията Ирина Манушева.

Злоупотреби има винаги, подчерта тя и допълни, че системата в момента не ги предотвратява. Според нея затягането на формалните правила обикновено води до затруднения на съвестните хора.

Управляващите вече мислели върху идеята да се даде право на родителите да извиняват повече отсъствия по семейни причини от регламентираните понастоящем. Това се разбра от пост на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, а сега депутат от ДБ, във фейсбук. Той предлага две неща - първо регламентирането на телемедицината и второ - правото на родител да извини няколко дни отсъствия по своя преценка, в допълнение на сегашните “по семейни причини”, които са до 3 дни пред класния и до 7 дни - пред директора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование