Родители и учители за инцидента с автобусния шофьор в Сливен: Децата ни съжаляват, не са престъпници!

"Няма да се примирим с внушението, че нашите деца са престъпници!" - това казват в изявление до обществеността родителите на четиримата ученици от Сливен, които бяха свързани с нападението над автобусния шофьор от общинската фирма "Пътнически превози".

Три от момчетата са в 10-ти, а едно - в 8-ми клас в Гимназията по строителство в града. Родителите опровергаха изнесената от "Пътнически превози" информация за инцидента на 17 януари, според която в кв."Кольо Фичето" момчетата са замервали със снежни топки и камъни градския автобус. А след като 65-годишният шофьор слязъл и им направил забележка, те го съборили на земята и го пребили.

Родителите съобщиха своята версия за случилото пред медиите, съвместно с директорката на гимназията Живка Димитрова и представителката на обществения съвет в училището Стефка Шевкенова. Това стана пет дни след инцидента.

В изявлението до обществеността се съобщава, че на 17 януари през голямото междучасие децата са излезли от училището, за да си купят закуски. Едно от момчетата започнало да мери със снежни топки останалите три на отсрещния тротоар. Така улучило преминаващия автобус. Когато шофьорът излязъл, две от момчетата избягали.

Той се запътил към другите две, останали на място. "Шофьорът е бил афектиран, използвал е нецензурни думи и жестове. Моят син не е участвал в меренето със снежни топки, останал е на място. И шофьорът го е хванал за якето, посегнал е. Синът ми го е ударил, за да се предпази" - каза бащата Иван Куцаров. При удара автобусният шофьор е паднал. Дете от гимназията и минувач са му помогнали да се изправи. "Има очевидци, които могат да потвърдят случилото се. Не е имало побой, нито пък удари с ритници, както бе съобщено от една национална телевизия" - казаха още родителите.

Директорката Живка Димитрова съобщи, че е в ход процедура за налагане на санкции на учениците. Предвиждат се дейности за оказване на обща подкрепа, за да се установят причините, довели до инцидента. "Нашето училище никога не е толерирало неприемливо поведение, каквито внушения бяха направени. Децата многократно изразиха съжаление за случая. Те са добри ученици и не са безотговорни" - каза директорката Димитрова. Тя нарече "лъжа" появилите се данни в социалните мрежи, че преди и след инцидента ученици от гимназията са нападнали и други шофьори.

Срещу вменяването на вина преди да се е произнесъл съдът се обяви от името на обществения съвет в гимназията Стефка Шевкенова. Същото мнение изрази и адвокат Иван Благоев, който консултира правно родителите на четиримата ученика и ръководството на гимназията.

Със случая се занимава Районната прокуратура в Сливен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България