Родители на протест за българче, задържано във Великобритания

Снимка: Архив

Служби в чужбина дават наши деца на гей семейства

Среща в Осло разкрива обезпокоителни факти

Демонстрация пред английското посолство у нас на 31 март

Протест пред посолството на Великобритания у нас организират на 31 март, неделя от “Асоциация на бащите в България”. Причината е решение на Висшия съд на Острова българче, присъдено на баща си от магистратите в България, да остане без документи, за да не може да напусне държавата. Така то трябва да остане да живее с майка си, която след развода си у нас, заживява на семейна начала с партньорка зад граница.

Това обясни пред “Труд” председателят на асоциацията на бащите Николай Николов. По думите му става въпрос за фрапиращ пореден случай на дете, което се дава на гей семейство. Тенденцията е факт в Норвегия и Холандия, където деца, сред които и българчета, отиват при приемни родители, които са еднополови двойки, обясни Николов.

“На 31 март (неделя) ще правим протест пред английското посолство заради едно безумно решение на Висшия съд на Великобритания, в частност на Семейното отделение към него. Става въпрос за законно отвличане на българско дете. Съдът постанови миналия петък решение, според което на държавата България се забранява да издава документ за самоличност на български граждани. Основанието е, че искат детето да бъде в сигурност, но те не могат да забранят на суверенна държава да издава лични документи на своите граждани, което е пряко вмешателство във вътрешните работи. Изпратено е писмо и до посолството ни в Лондон, в което им се забравяна да издават документи за самоличност. В случая става въпрос за семейство с дете. Родителите се развеждат в България и има крайно, влязло в сила съдебно решение за това. Родителските права са дадени на бащата. Отиват да живеят в Англия, майката пуска иск, че иска детето. Второистанционният съд там се произнася с това решение, като забранява да се издават документи, за да не би случайно детето да се прибере в България. Абсолютно всички – майката, бащата, са български граждани. Това е безумие”, посочи Николов.

Това, което се случва сега в Англия, е същото, което се случва с наши деца в Норвегия и Холандия, които се дават на еднополови приемни семейства, каза още той. “След като се развеждат родителите в конкретния случай, майката заживява със своята партньорка”, уточнява Николов, който по-рано този месец провежда среща заедно с други българи в Осло по повод извеждането на български деца от семействата им от социалните служби. На нея представители на Отдела за децата и семейството, част от системата, в която работи Службата за защита на децата в Норвегия Барневарн, признават, че деца се дават гей семейства, одобрени за приемни родители. Те покривали критериите, според които става подбора на кандидатите (виж карето долу).

 

Обезпокоителни текстове в Стратегията за детето 2019-2030

Политиката за еднополовите двойки на дневен ред у нас 

Около 12 българчета са настанени в приемни семейства в Норвегия, обясни Николай Николов. “Не разполагаме с информация, но предполагаме, че може да има нови случаи. Много родители панически си взеха децата и се махнаха от страната, тъй като в момента, в който социалните служби се заинтересуват от тях, веднага хората си събират багажа, защото децата ще им бъдат отнети”, напомни той за проблема, който стана ясен у нас в средата на миналата година.

“Това е политика на норвежката държава, но тази тенденцията продължава. Освен това на срещата в Осло беше обяснено какво се гледа, за да бъде дадено дете на приемно семейство. Първото нещо са доходите и условията, с които разполагат бъдещето приемно семейство, оттам нататък близки приятели и пр. Ние зададохме въпроса позволено ли е на еднополови двойки да стават приемни родители, служителите от департамента казаха – да. Процентът им на този етап е между 10-12%. Тенденцията е в края на годината да станат 15% и до още 2-3 години - 30%. По-страшното е, че тази политика на Норвегия искат да я наложат и в България”, заяви председателят на асоциацията на бащите у нас и допълни, че има притеснителни текстове в Стратегията за детето 2019-2030 г.

“Идеята на тази стратегия е детето да стане държавна собственост. В Норвегия е така – родителите не разполагат почти с никакви правомощия, независимо, че няма как детето да е държавна собственост, то реално е. В България се опитват абсолютно същото да го направят и, повярвайте ми, ако хората не се надигнат, това ще се случи, тъй като парите, които получаваме от Норвегия са страшно много”, каза той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България