Родители недоволстват заради липсата на наказания след насилието в столичното 38 ОУ

Родителите на ученици от столичното 38-мо ОУ са недоволни от липсата на наказания след инцидентите с насилие в училището, информира БТВ.

На 9 май седмокласник преби петокласник заради спор, започнал онлайн. Пострадалото момче прекара три дни в болница. След инцидента родители се възмутиха от действията на директорката на училището Виолета Игова и я обвиниха в опит за прикриване на собствената некомпетентност.

Министерството на образованието и науката (МОН) извърши проверка на училището и стигна до заключението, че ръководството е неглижирало проявите на агресия и задължението си да подаде сигнал до съответните институции.

Констатирани бяха нарушения при организацията на целия учебен процес и преди всичко при задълженията на директорката по прилагане на механизма за противодействие на училищния тормоз, както и занижен контрол, каза експертът в МОН Румен Вангелов, участвал в проверката.

На въпрос дали става въпрос за прикриване, той посочи, че това е „неизпълнение заповед на министъра (според която инциденти трябва да се докладват в едночасов срок Управлението по образование) и неглижиране на проблема“.

При проверка на амбулаторните дневници на училището е установено, че през май е имало два случая на деца с фрактури по време на учебни занятия, за които Министерството също не е било информирано, каза още Вангелов пред БТВ.

Наказание се налага, когато се установи безспорна вина на служителя, добави той. По думите му началникът на Регионалното управление по образованието в София трябва да вземе решението дали Игова да бъде наказана.

Притеснен съм от това, което се случва. Проверката на МОН доказа нашите притеснения, че в училището не се спазва нормативната уредба, има опити за прикриване на случаи и това е довело до рецидив на насилие, коментира Стоил Яков, родител на ученик в 38-мо ОУ, пред БТВ.

Не съм доволна от чутото, защото няма никакви ефективни наказания за никого. Ситуацията се влошава, коментира Стефка Йорданова, майката на пострадалия петокласник.

Липсата на ред и правила правят всички деца жертви, добави Яков.

Други родители също посочиха, че не получават отговор на въпросите си. Агресията в училището се предизвиква от определена група седмокласници, с които и преди имало проблеми. Тази група е поощрявана и е нормално да продължава да действа по същия начин – това ръководство ѝ е позволило да се чувства безнаказана, а сега отново чуваме, че няма да се вземат конкретни мерки, коментираха те.

„Какво трябва да се случи, за да се сложи край на едно такова безхаберно, некомпетентно и неадекватно управление?“, попита Яков.

Директорката не отговоря на обаждания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България