Родители не искат НПО-та да им отнемат правата

Нов протест срещу Националната стратегия за детето

Документът бе спрян от министър-председателя

Протестиращите срещу Националната стратегията за детето настояват неправителствените организации да отпаднат като посредник между децата и родителите. Според тях документът, качен за обществено обсъждане и по-късно спрян от премиера Бойко Борисов, лишава родителите от права върху децата им и дава прекомерно много такива на институции и организации.

Родителите посочват, че толкова огромни промени в законодателството не са правени за 25 години. Те подчертават, че всяка от тези промени се одобрява, без да има никакви дискусии, и оказва съществено отражение в семейните взаимоотношения.

Според протестиращите в Закона за закрила на детето е смущаващо присъствието на НПО-тата, чиято преценка е представена като по-меродавна от тази на родителя. “Ние нямаме нужда от посредници. Обществото трябва да може да общува директно с държавата”, категорични бяха родителите на пресконференция по случая и уточниха, че подготвят пореден протест на 2 юни.

Според тях зад документа стоят три организации - “Отворено общество”, Норвежкият финансов механизъм и Фондация “Оук”. Те посочват и че всички НПО-та, които са изразили подкрепа към Стратегията, са се оказали партньори именно на тези организации.

Коментари

Задължително поле