Родители протестират срещу насилието над деца в ясли, детски градини и училища

Снимка: Pixabay/Архив

Родители излизат на национален протест утре, 10 май. Той ще е насочен срещу зачестилите прояви на физическо и психическо насилие над деца в ясли, детски градини и училища.

Това се разбира от публикация в социалната мрежа на неправителствената организация - сдружение "За децата ни". Те поставят 11 искания, като на първо място е входящи ежегодни и инцидентни тестове за психологическа пригодност на педагозите и медицинските сестри яслите, детските градини и училищата.

Според родителите, е задължително да има видео наблюдение във всяка от стаите на тези заведения и тези камери да бъдат с висока резолюция, за да се различват лицата.

От общинската дирекция, която отговаря за яслите казаха, че тече вече процедура по слагането на камерите.

"Ние не целим само поставяне на камери в яслите. Искаме и в градините. Като цяло се стремим за цялостна промяна в образователната система. Тя не е изменяна от много години.", каза една от майките Теодора Алексиева пред БНТ.

Анелия Гроздева пък заяви: „Изгубила съм отдавана търпение към темата с образованието. От 20 години се говори за реформа, която не се състои. Има един демотивирани учители. В системата на образованието липсват хора, които могат да видят отвъд това, което се случва в момента.“

"Като майка, аз съм силно притеснена как ще пусна детето си на ясла, детска градина и в училище. От двегодишна възраст ние пускаме децата си в ръцете на образователната система и оттам нататък настъпва един пълен крах.", каза Кристина Игнатиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България