Родители се включват в терапия с играчки в Дома за деца в Дебелец

Снимка: Архив

Специалистите при Дневния център и Дома за медико-социални грижи за деца в град Дебелец работят с играчки за деца със специални потребности по проект „Библиотека на играчките” към Фондация за деца в риск по света. Играчките се използват с терапевтична насоченост при децата, съобразено с възрастта и области в които трябва да се подпомогне развитието на всеки конкретен малчуган.
С цел включване на родителите като част от терапия при децата по проект „Библиотека на играчките”, те могат да посещават „Библиотека” и с подкрепата на специалист да участват съвместно с детето/децата си в терапевтичната игрова дейност, която ще подпомогне комуникативното и емоционалното развитие, ще осигури подкрепяща среда, и ще насърчи създаването на положителни взаимоотношения „родител – дете”. Включването на родителите, като част от терапията при децата в „Библиотеката“, ще става по график – всеки първи и трети понеделник от месеца, от 8:30 ч. Продължителността на терапевтичната сесия ще от 20 до 40 мин.

Първата библиотека отваря врати през 2009 г. в Дома за деца в Дебелец, където обслужва деца на възраст 0-3. От тогава насам, програмата се разпростря не само в институции от резидентен тип, но и в уязвими общности, където се приема като важен и желан ресурс за децата и семействата. В партньорство с държавни институции, семейно-консултативни центрове и доставчици на социални услуги, през 2014 г. програмата „Библиотека на играчките“ достигна над 2400 деца и 900 родители или полагащи грижи.
В момента Библиотеки на играчките функционират в 19 партньорски организации в Дебелец, Пазарджик, Плевен, Търговище, Бургас, Варна, Шумен, Нови Пазар, Велики Преслав.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.