Родните ВВС отбелязват три годишнини с грандиозно шоу на "Граф Игнатиево"

Зрелищни изпълнения и фигури от висшия пилотаж оставиха без дъх гостите на авиошоуто в авиобаза "Граф Игнатиево". То беше кулминацията на отбелязването на годишнините от въвеждането на въоръжение на самолет МиГ-29 и вертолети Ми-24 и Бел 206.

Военновъздушните сили предложиха на своите почитатели едно по-различно докосване до авиационното ежедневие.

Летателният ден беше открит с полет на вертолет Ми 17 с националния флаг. Вертолетната ни бойна авиация от авиобаза Крумово – Бел-206, Кугър и Ми-24 и Ми-17 представи основните мисии и задачи, за които е предназначена, съобщава Armymedia.bg. Щурмовите Су-25 от авиобаза Безмер влетяха за атаки по земни цели, демонстрирайки осигуряването на непосредствена авиационна поддръжка на формированията. Пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" демонстрираха бойното майсторство и светкавичните реакции на Миг 29.

Зрителите наблюдаваха действията на летателните екипажи по прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне, разминавания на метри един от друг, впечатляващи маневри за осигуряване на превъзходство във въздуха на малка височина при скоост от 1000 до 0 км час. В динамична летателна програма се включиха и най-младите летци на българските ВВС.

Представителите на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия показаха възможностите на самолетите Пилатус и L-39. Гостите на празника имаха възможност да се запознаят с предназначението и летателните характеристики на самолетите и вертолетите, които са на въоръжение във ВВС. Статичният показ осигури възможност на желаещите да се качат в самолети МиГ-29, МиГ-21, вертолети "Кугър".

Коментари

Задължително поле