Вълк нападна 74-годишна жена, подплашена крава я спаси

Путин и Ердоган се срещат в Истанбул за началото на сухопътната част от „Турски поток“

Силен трус в Северна Гърция, усетиха го и в Македония

Доналд Тръмп оцени работата си с „шест плюс“

Йорданка Фандъкова: Трима души са потърсили подслон тази нощ Имаме готовност да приемаме и бездомни хора в кризисните центрове, заяви столичният кмет

Автобус пропадна в канавка край Севлиево, пътниците се разминаха с уплаха

Жълт код за дъжд и сняг в цялата страна

Трус от 2.9 по Рихтер разлюля Благоевград

56 снегорина работят в момента в София, всички снегопочистващи машини са били на терен през нощта

Днес е рано, утре е късно Табута и клишета падат като домино

На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Родни биопроизводители искат забрана за използването на неоникотиноидните пестициди

Българската асоциация Биопродукти (БАБ) инициира подписка за забрана на използването на неоникотиноидните пестициди, съобщи председателят на организацията Албена Симеонова в Деня на биологичното земеделие в Международния панаир в Пловдив.

„Пестицидите унищожават пчелите, храните ни, а най-вероятно ще унищожат и нас“, декларира Албена Симеонова. Тя допълни, че България е малкото страни, в които все още се позволява използването им, независимо че учените са доказали, че конвенционалното земеделие може да се справи с конвенционални пестициди.

„Всички, свързани с биоземеделието, имат обща цел – да информират обществото кои продукти са био, защото поставянето на подвеждащи етикети е основната заблуда. Биологични продукти са тези, които са подкрепени със съответния сертификат и европейското листенце. Може да го наричат еко, от баба, дядо, от морето, планината, но световното е: биологичен продукт със сертификат и всичко останало“, допълни шефката на Българската асоциация Биопродукти (БАБ).

Смилянският фасул е наименованието, с което най-често се злоупотребява при храни с географска индикация, съобщи доц. Десислава Димитрова,  координатор на международното движение Slow Food за България. По думите й на пазара има десетки примери за продукти с подвеждащ надпис „Смилянски фасул“, произведен в Гърция или Китай. Магданоз от Египет бил представян, че е от „градината на баба“, а полски картофи – за самоковски. Затова движението подготвя заявления за „Смилянски фасул“, „Странджански чай“, „Реселешки лук“, „Баничански лук“, които да се подадат в МЗХ (Министерството на земеделието и храните) за вписването на продуктите в Европейския регистър на защитените наименования за произход. Такива документи са подадени вече за „Прясно месо от източнобалканска свиня“ и „Куртовски розов домат“. Когато продуктът бъде регистриран и получи знака, така ще бъде гарантирано на потребителя, че той е този, за който претендира, а производителите ще бъдат защитени от нелоялна конкуренция, обясни доц. Димитрова. По думите й това са продукти с примамлив авторитет, за който група хора са инвестирали години усилия и знания.

unnamed-9Експертите алармираха за зачестяване на измамите с продукти, наречени претенциозно „био“ и „еко“. Много производители използват модата на здравословното хранене и слагат по-висока цена на стоките си, представяйки ги за екологично чисти. За целта използват етикети със заблуждаващо съдържание или умишлено пропускат важна информация за съдържанието на продуктите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.