Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Родни биопроизводители искат забрана за използването на неоникотиноидните пестициди

Българската асоциация Биопродукти (БАБ) инициира подписка за забрана на използването на неоникотиноидните пестициди, съобщи председателят на организацията Албена Симеонова в Деня на биологичното земеделие в Международния панаир в Пловдив.

“Пестицидите унищожават пчелите, храните ни, а най-вероятно ще унищожат и нас”, декларира Албена Симеонова. Тя допълни, че България е малкото страни, в които все още се позволява използването им, независимо че учените са доказали, че конвенционалното земеделие може да се справи с конвенционални пестициди.

“Всички, свързани с биоземеделието, имат обща цел – да информират обществото кои продукти са био, защото поставянето на подвеждащи етикети е основната заблуда. Биологични продукти са тези, които са подкрепени със съответния сертификат и европейското листенце. Може да го наричат еко, от баба, дядо, от морето, планината, но световното е: биологичен продукт със сертификат и всичко останало”, допълни шефката на Българската асоциация Биопродукти (БАБ).

Смилянският фасул е наименованието, с което най-често се злоупотребява при храни с географска индикация, съобщи доц. Десислава Димитрова,  координатор на международното движение Slow Food за България. По думите й на пазара има десетки примери за продукти с подвеждащ надпис “Смилянски фасул”, произведен в Гърция или Китай. Магданоз от Египет бил представян, че е от “градината на баба”, а полски картофи – за самоковски. Затова движението подготвя заявления за “Смилянски фасул”, “Странджански чай”, “Реселешки лук”, “Баничански лук”, които да се подадат в МЗХ (Министерството на земеделието и храните) за вписването на продуктите в Европейския регистър на защитените наименования за произход. Такива документи са подадени вече за “Прясно месо от източнобалканска свиня” и “Куртовски розов домат”. Когато продуктът бъде регистриран и получи знака, така ще бъде гарантирано на потребителя, че той е този, за който претендира, а производителите ще бъдат защитени от нелоялна конкуренция, обясни доц. Димитрова. По думите й това са продукти с примамлив авторитет, за който група хора са инвестирали години усилия и знания.

unnamed-9Експертите алармираха за зачестяване на измамите с продукти, наречени претенциозно “био” и “еко”. Много производители използват модата на здравословното хранене и слагат по-висока цена на стоките си, представяйки ги за екологично чисти. За целта използват етикети със заблуждаващо съдържание или умишлено пропускат важна информация за съдържанието на продуктите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете