Бус удари трамвай на столичния бул. „Ботевградско шосе”

Мръсен въздух над София и тази сутрин

Д-р Сергей Иванов: Голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано БАБХ закъсня драстично с предупрежденията, смята експертът

Доц. Атанас Мангъров: Инфектиращата доза при салмонела е много висока Внесените 100 тона заразено пилешко месо не са опасни категоричен е експертът

Британски милиардер дари 1 млн. паунда за кампанията на Борис Джонсън

Елица Бонев влезе в супер холивудски сериал

САЩ пращат още 7000 военни в Близкия изток за възпиране на Иран

Нетаняху: Израел има пълното право да анексира долината на река Йордан

КАТ стартира засилени проверки за студентския празник

Среща Русия-Украйна-ЕС за газа може да се проведе следващата седмица

Найджъл Фарадж: Моята партия създаде Борис Джонсън и той ще победи

Норвежки депутат предложи НАТО за Нобеловата награда за мир

Никулден е

Ето какво ще е времето днес

Чочев опериран, аут до края на сезона

Родни биопроизводители искат забрана за използването на неоникотиноидните пестициди

Българската асоциация Биопродукти (БАБ) инициира подписка за забрана на използването на неоникотиноидните пестициди, съобщи председателят на организацията Албена Симеонова в Деня на биологичното земеделие в Международния панаир в Пловдив.

„Пестицидите унищожават пчелите, храните ни, а най-вероятно ще унищожат и нас“, декларира Албена Симеонова. Тя допълни, че България е малкото страни, в които все още се позволява използването им, независимо че учените са доказали, че конвенционалното земеделие може да се справи с конвенционални пестициди.

„Всички, свързани с биоземеделието, имат обща цел – да информират обществото кои продукти са био, защото поставянето на подвеждащи етикети е основната заблуда. Биологични продукти са тези, които са подкрепени със съответния сертификат и европейското листенце. Може да го наричат еко, от баба, дядо, от морето, планината, но световното е: биологичен продукт със сертификат и всичко останало“, допълни шефката на Българската асоциация Биопродукти (БАБ).

Смилянският фасул е наименованието, с което най-често се злоупотребява при храни с географска индикация, съобщи доц. Десислава Димитрова,  координатор на международното движение Slow Food за България. По думите й на пазара има десетки примери за продукти с подвеждащ надпис „Смилянски фасул“, произведен в Гърция или Китай. Магданоз от Египет бил представян, че е от „градината на баба“, а полски картофи – за самоковски. Затова движението подготвя заявления за „Смилянски фасул“, „Странджански чай“, „Реселешки лук“, „Баничански лук“, които да се подадат в МЗХ (Министерството на земеделието и храните) за вписването на продуктите в Европейския регистър на защитените наименования за произход. Такива документи са подадени вече за „Прясно месо от източнобалканска свиня“ и „Куртовски розов домат“. Когато продуктът бъде регистриран и получи знака, така ще бъде гарантирано на потребителя, че той е този, за който претендира, а производителите ще бъдат защитени от нелоялна конкуренция, обясни доц. Димитрова. По думите й това са продукти с примамлив авторитет, за който група хора са инвестирали години усилия и знания.

unnamed-9Експертите алармираха за зачестяване на измамите с продукти, наречени претенциозно „био“ и „еко“. Много производители използват модата на здравословното хранене и слагат по-висока цена на стоките си, представяйки ги за екологично чисти. За целта използват етикети със заблуждаващо съдържание или умишлено пропускат важна информация за съдържанието на продуктите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.