На 21 септември 2018 да почерпят

Драма: „Лудогорец“ пропиля два гола аванс срещу „Байер“ и остана с празни ръце

Мръсните тайни на интернет гигантите “Епъл”, “Амазон”, “Фейсбук” и “Гугъл” имат безпрецедентен достъп до личния ни живот

Йордан Йовчев излиза от „Фермата“ Участниците изпратиха олимпийския медалист със сълзи

Двете Кореи приключиха президентската среща на свещен връх

САЩ въведоха санкции срещу 33 длъжностни лица, свързани в ВПК на Русия

Бум в производството на кока в Колумбия Около 1400 т са произведени през 2017 г.

София с план за чист въздух Обмислят подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, разширяване на газопреносната мрежа и филтри на комините

Роналдо сред грубияните във футбола

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер (обзор) България загуби една седмица заради войната между институциите

Родител нападнал учителка в Старозагорско Двете страни са с напълно различни версии за случилото се

Инцидент с отравяне в Солсбъри се оказа измама Пострадалата Анна Шапиро се представяла за агентка на Мосад

500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари Дупка в закона - няма наказание за производството на тютюневи изделия без бандерол

Венеция с нови глоби за туристи До 500 евро за седене и лежане на земята

Родни биопроизводители искат забрана за използването на неоникотиноидните пестициди

Българската асоциация Биопродукти (БАБ) инициира подписка за забрана на използването на неоникотиноидните пестициди, съобщи председателят на организацията Албена Симеонова в Деня на биологичното земеделие в Международния панаир в Пловдив.

„Пестицидите унищожават пчелите, храните ни, а най-вероятно ще унищожат и нас“, декларира Албена Симеонова. Тя допълни, че България е малкото страни, в които все още се позволява използването им, независимо че учените са доказали, че конвенционалното земеделие може да се справи с конвенционални пестициди.

„Всички, свързани с биоземеделието, имат обща цел – да информират обществото кои продукти са био, защото поставянето на подвеждащи етикети е основната заблуда. Биологични продукти са тези, които са подкрепени със съответния сертификат и европейското листенце. Може да го наричат еко, от баба, дядо, от морето, планината, но световното е: биологичен продукт със сертификат и всичко останало“, допълни шефката на Българската асоциация Биопродукти (БАБ).

Смилянският фасул е наименованието, с което най-често се злоупотребява при храни с географска индикация, съобщи доц. Десислава Димитрова,  координатор на международното движение Slow Food за България. По думите й на пазара има десетки примери за продукти с подвеждащ надпис „Смилянски фасул“, произведен в Гърция или Китай. Магданоз от Египет бил представян, че е от „градината на баба“, а полски картофи – за самоковски. Затова движението подготвя заявления за „Смилянски фасул“, „Странджански чай“, „Реселешки лук“, „Баничански лук“, които да се подадат в МЗХ (Министерството на земеделието и храните) за вписването на продуктите в Европейския регистър на защитените наименования за произход. Такива документи са подадени вече за „Прясно месо от източнобалканска свиня“ и „Куртовски розов домат“. Когато продуктът бъде регистриран и получи знака, така ще бъде гарантирано на потребителя, че той е този, за който претендира, а производителите ще бъдат защитени от нелоялна конкуренция, обясни доц. Димитрова. По думите й това са продукти с примамлив авторитет, за който група хора са инвестирали години усилия и знания.

unnamed-9Експертите алармираха за зачестяване на измамите с продукти, наречени претенциозно „био“ и „еко“. Много производители използват модата на здравословното хранене и слагат по-висока цена на стоките си, представяйки ги за екологично чисти. За целта използват етикети със заблуждаващо съдържание или умишлено пропускат важна информация за съдържанието на продуктите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.