Родни номади обикалят света на яхта

Иво, Мая и Ива са семейство, което се чувства като у дома си в над 30 държави

Иво, Мая и Ива са номади. Преди да започнат световната си обиколка с лодката “Фата Моргана”, семейството е живяло в Канада. “За последните две години посетихме 30 държави и стотици острови, научихме безкрайно много неща, срещнахме легендарни личности, на които се натъкваш само по корабите. Преимуществото да пътуваш с яхта е, че навсякъде, където отидем, сме си у дома”, разказва майката Мира.

Разказът на пътешествениците е част от книгата “Вдъхновяващи истории на успели българи” – проект на онлайн списание “Амбиция”, където повече от 50 новатори, спортисти, музиканти, артисти, предприемачи и др. споделят как се справят с предизвикателствата и постигат успех, според собствените си разбирания.

Иво, Мая и Ива започват своя номадски начин на живот след като залагат всичко - спестяванията си, след продажбата на дома им, колата и мебелите в Канада. Започват да генерират приходи, като публикуват статии и снимки за най-големия вестник за ветроходство и мореплаване за района на Карибите. Скоро започват да получават и индивидуални дарения през блога им www.thelifenomadik.com и фейсбук профила им.

“За нас и най-малкото дарение е от значение и ни помага, тъй като живеем изключително скромно и пестеливо. Но тези дарения за нас са също символ, че хората ни подкрепят. Много читатели се вдъхновиха от историите и снимките ни. Това е най-голямото признание”, казва Мира. През тази година “Фата Моргана” приема и първите си гости срещу заплащане - за разходка из островите около Панама.

Семейството мореплаватели живее буквално с приключения всеки ден. Всяка нова дестинация изисква проучване: къде е магазинът, каква валута да обменят, къде е опасно да се ходи и къде е безопасно. “И тъкмо свикнем и се научим кое къде е и се местим на друго място, и всичко започва отначало. Понякога е изтощително. Като охлюви сме, които бавно си влачат черупката из света. Плаваме само 5-10% от времето”, обясняват те.

Животът на кораб има свой ритъм. Дъщеря им Мая учи, както би трябвало да прави всеки един ученик, но за разлика от обикновените деца, тя усвоява знания от книги и материали, които намират по пътя. “Не следваме никаква определена учебна програма от нито една държава, а просто се стараем да подсигурим знанията, необходими на едно 11-12-годишно момиче. Не винаги имаме интернет, а понякога туристическите брошури се превръщат в уроци. По география, световни култури, чужди езици, екология - Мая е напред с материала”, казва майка й.

Пътуването ги е научило да ценят природните ресурси, с които разполагат - обядват риба, ако хванат, месят сами хляба си, събират дъждовна вода за пране.

Океанът ги е вдъхновил за доброволческата инициатива “Проект зелена палатка”. “Морето се е превърнало в едно голямо сметище. Намерихме изхвърлена стара зелена палатка на един много мръсен плаж и я напълнихме с пластмасови отпадъци. Така започнахме. Ако плаваме по-дълго, измиваме пластмасовите опаковки, торбички и отпадъци и ги държим в торба за боклук, докато стигнем до брега. Често, когато посетим някой красив плаж, затрупан с боклуци, го почистваме доброволно”, разказват пътешествениците.

Мира, Иво и Мая все още не са намерили своето място, където да акустират за постоянно. “Имаме любими места, но не бихме живели на нито едно за по-дълго. Пътешествието е наш учител, а светът ни е класната стая, не само на Мая, но и на нас. Хората навсякъде са прекалено заети с неща, които не обичат да правят, но се налага. По това си приличат. Прекалено са зависими от финансови задължения. И все бързат, все нямат време. Тези, които имат време, са хората по селата”, завършва Мира.

Първоначално в “отбора” на номадите е присъствал и синът в семейството, 17-годишният Виктор. След година плаване и ветроходство обаче той решил да се върне обратно в Канада, където е живял преди да потегли из света, за да продължи образованието си и да живее живота си като обикновен тийнейджър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл