Родолюбци вдигнаха тридневна северняшка сватба в Арбанаси кандидат за Гинес (СНИМКИ)

Снимка: Веселина Ангелова

 

Тридневна сватба по типичен северняшки обичай, която бе вдигната във великотърновското село Арбанаси е кандидат за рекордите на Гинес. На поляните край конната база в неделя се събраха към 13,45 часа 3025 души, докато рекордът за най-масовото подобно събитие през 2015 г е бил постигнат с 3009 участника. Младоженците и всички гости бяха облечени в народни носии. Те седнаха на опънати върху поляните месали с обща дължина 150 метра. Шеф Виктор Ангелов пък сготви на място боб по хайдушки в най-голямата тава на Балканите.

Най-голямата българска сватба бе подготвена от Сдружение „Лудогорие”. За събитието бяха специално поръчани 4500 глинени купи и още толкова лъжици, 1 тон сирена и 2 тона руйно вино. Изпечени бяха и 2000 пити. Основната гозба в сватбеното меню бе 2700 литра боб по хайдушки, за който бяха осигурени 300 кг боб, 110 кг лук, 130 кг домати, 70 кг чушки. „Бобът престоя накиснат 12 часа и вря в казана върху буен огън 3-4 часа”, обясни изкусният кулинар Виктор Ангелов.

Освен осигурените всякакви зеленчуци и подправки, бе заклано едно теле, защото само с месо става хайдушкият боб.

Младоженците, които се превърнаха в звезди са Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас. Те се врекоха във вярност в средновековния храм „Св.Архангели Михаил и Гавраил” в Арбанаси. Венча ги отец Иван от Нови хан.

Пред многохилядното множество двамата млади се врекоха във вярност и сключиха граждански брак, като ритуалът бе воден лично от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Градоначалникът подари на младоженците икона.

„Сватбата продължи три дни. Спазени бяха всички предсватбени и сватбени ритуали, които са изключително богати, интересни и пълни със символика”, споделиха организаторите.

Грандиозното събитие започна с първа среща на младоженците на конската чешма в архитектурния резерват. След това бе направено провождането на сватовете в дома на момата, иносказателния разговор между тях и родителите на момичето, после бе направен малък и голям годеж.

На втория ден сватбата продължи с ладуване, засевки, замесване, изпичане на погача, засаждане на кумово дръвче, подготвяне на знамето, момкова и момина вечер. Същинската сватба е в неделя, когато сватбарите станаха свидетели на бръсненето на младоженеца и сплитането на косата на булката. Сплитането се прави от нейните дружки и символиката в ритуала е да бъде разплетен старият живот на момичето и заплетен новият.

Всеки сватбар пък получи гривна, с която имаше свое място на месалите. Другата цел на гривните бе да знаем точния брой на сватбарите.

„Една от най-атрактивните въстановки беше преди три години, когато Валентин Димов и неговите съратници спретнаха сватбата от „Време разделно“. Сега събитието вече се нарича „Болярска среща“ и ще се случва край Велико Търново”, допълниха организаторите.

С автентични народни носии ще бъдат и двамата младоженци.Тази на Георги е шита сега, но е точно копие на истинска празнична носия. „Обикалях дълго, за да проучвам мъжките носии, но се оказа, че по-добре запазени са женските носии. Мъжки почти никъде не успях да открия. Но тази, с която ще се оженя е от 19-и век. Напълно автентично е и въоръжението ми“, обяснява Георги. Той разясни, че младоженецът и сватбарите някога са били въоръжени до зъби на този специален ден, за да плашат дявола и да гонят злите сили.

Две години продължило събирането на носията на Ива. Женският тоалет е изключително богат, с много части и аксесоари и затова набавянето на всички елементи забавило малко ритуала.

По време на сватбата звучаха автентични северняшки песни и танци, които младоженците намерили в един сборник от 1925 г. Ива се справила с това предизвикателство, защото е професионален музикант, занимава се с дирижиране и в момента е докторант към БАН.

„България е просъществувала векове и от нас зависи да пребъде векове и занапред. Пазете историята! Тук сме заради Велико Търново и заради хората, които уважиха нашата сватба. Бог да пази България”, каза пред хилядите сватбари Георги Георгиев.

Той обяви, че със съпругата си ще възпитават децата си в честност, почтеност, родолюбие, смиреност, трудолюбие.

Докато Георги и Ива изпълняват всички ритуали, на две сцени в селото звучаха изпълненията на 200 фолклорни състава от цялата страна. Организирани бяха различни конкурси и игри за децата. 15 изпълнители, сред които Иво Папазов – Ибряма, Петър Ралчев, Здравко Мандаджиев, Ваня Вълкова, Нешо Нешев дойдоха за събора.

Коментари

Задължително поле