На 20 септември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 20.09.2019

„Лудогорец“ смаза ЦСКА (Москва), „армейците“ изравниха антирекорд за новия век

Верижна катастрофа край Владая, един човек е в болница

Юнкер: Възможно е ЕС и Обединеното кралство да постигнат сделка преди 31 октомври

Поредна провокация срещу магистрала „Струма“ кроят „зелените“ 2 млрд. лв. загуба за България от действията на „еколозите“

Тръмп готов да засили натиска върху Пекин, ако скоро не бъде постигната търговска сделка

Бенсу Сорал отлага забременяването

Миролюба Бенатова кара такси в София (СНИМКИ)

Шефът на „Амазон“ обеща, че компанията ще изпълни ангажиментите от Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано

Съдия Калпакчиев пусна на свобода убиеца Полфрийман (обзор) Само преди 2 месеца Софийски градски съд отказа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 септември 2019

Марош Шефчович: ЕС, Киев и Москва все още не са постигнали съгласие по договора за пренос на руски газ

До 27 000 лева глоба отнася Българското национално радио (обзор) СЕМ санкционира заради спиране за 5 часа на “Хоризонт”

Взривиха с газ колата на частен съдебен изпълнител Версия: Атентатът е свързан с работата на мишената

Родонит – с името на розата Изцелител на душата и тялото

Обикновено родонитът е розов камък, прорязан от черни жилки. Кристалът с цвят сьомга на снимката е от Перу, а тъмночервеният – от Австралия. Червеният прозрачен камък най-скъпият вид родонит от Бразилия.

Пазител е на домашното огнище

Той носи името на розата, красотата на зората и благостта на розовия локум. В Русия е известен още като орлец, тъй като орлите го прибират в гнездата си. Родонитът краси черкви, гробници и джамии – не само защото е с нежен цвят, но и заради одухотвореността и успокоението, което излъчва. С нежните си вибрации родонитът ни прави по-мъдри, по-силни и по-интуитивни. Той укрепва душата, тялото и ума.

Пъпка от ароматна розова роза сякаш спи в сърцето на всяко камъче родонит. “Орлец” го наричат първоначално в Русия. Преди повече от 2 века, казват, селяните редовно го намирали в орловите гнезда. Хищниците вграждали при строежа на дома си малки розови камъчета. По примера на гордите птици, хората също започнали да поставят в детските люлки орлец – да е силно детето, да расте смело като орле и да лети нависоко в амбициите си. Оттогава родонитът се смята за силен талисман за закрила и често се подарява на човек, който се отправя на дълъг път – за да е здрав, да не го сполети беда, да не го застигне нечий лош поглед и да не изпуска от очи посоката си. Заради зоркия поглед на орлите хората вярват, че орлецът изостря зрението.

Тази година се навършват точно 200 г., откакто родонитът е получил официалното си име. Кръстник му е германският минералог Кристоф Фридрих Яше, който, заради розовия цвят, го нарича на старогръцката дума за роза – “родон”. Камъкът е открит през 1790 г. в подножието на Уралската планинска верига. Родонитът е розов манганов силикатен минерал с променлив състав. Често съдържа желязо, магнезий и калций. Химическата му формула е (Mn++,Fe++,Mg,Ca)SiO3. Твърдостта му не е голяма – около 5-5,5 по 10-степенната скала на Моос, като диамантът е с твърдост 10, а гипсът – 2. Мангановите оксиди са виновни за черните жилки, които са типични за този минерал. Едноцветен розов или прозрачен червен родонит се среща доста по-рядко. Между другото, под Екатерининбург преди около сто г. е бил открит виолетов представител на този минерал – необичайният му цвят идва от примеса на кобалт. Родонитът е относително рядък минерал. Има го в малки количества, но в находища по целия свят – Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Англия, Индия, Перу, Русия и Швеция. В Украйна са известни богати находища на родонитни скали от времето на Киевска Рус, когато камъкът е известен под името бакан. Особено красив родонит до ден днешен се добива в Карпатите и Закарпатието, където дори туристите, пътуващи в планината, могат да си намерят на пътя прекрасни екземпляри. Родонитът, добит в Таджикистан, не отстъпва на красотата на карпатския. В САЩ е открит в Северна Каролина, Колорадо и Ню Джърси. През 1979 г. родонитът е определен за държавен скъпоценен камък на щата Масачузетс. В България го има в старите мини край с. Еньовче, Ардино.

Родонитът въздейства на нрава ни смекчаващо. Преобразява ни по същия начин, по който се променяме при всяка среща с природата: помага ни да осъзнаем дребнавостта си. Напомня ни, че не бива да бъдем алчни, че почивката е важно нещо. Подканва ни да се спрем и да се вгледаме в малките чудеса на света, като венчелистчетата на някое цвете, преливащите се цветове на крилете на водното конче или есенния лист, плаващ по повърхността на спокойна река.

Този минерал е закрилник на любовта. Той носи успокоение на душата, защото уталожва двете най-деградиращи чувства: ревността и завистта. За да има мир в къщи, поставете няколко парчета родонит в общите помещения. Неговите меки, успокоителни вибрации ще оберат всички конфликти в семейството.

Той помага да изясним собствените си емоции, за да проумеем как трябва да постъпим в объркващи ситуации. Родонитът е амулет, който едновременно поставя бариера пред нежеланите елементи в живота си – дали това е работа, която ни съсипва, или връзка, която ни се отразява пагубно и ни прави нещастни. В същото време ни дава възможност да изградим хармонични отношения със семейството, приятелите и колегите. Пазител е на домашното огнище.

 

Доктор Ох, боли

Очилата долу!

Съвременните литотерапевти го използват при заболявания на очите. Поставяне на два плоски родонита върху очите за по 10 минути дневно изостря зрението и е възможно за месец-два редовно лечение да захвърлите очилата. Цери рани и ухапвания от насекоми. Разбива камъни в бъбреците. Добър и е при хронични възпаления на ставите, автоимунни заболявания и язви на стомаха. Знахарите го препоръчват при безплодие. Твърди се, че лекува дори рак.

При нервност и раздразнителност действа успокояващо, подобно на музикотерапията. Поставете го върху Сърдечната чакра и след минути ще почувствате затопляне в гръдната област и ще установите, че настроението ви се подобрява.

 

Почиства се и с ултразвук

Украсява църкви, минарета и джамии

На Изток родонитът украсява минарета и джамии, мавзолеи на видни хора. В Русия е високо ценен като декоративен камък и също е използван за вътрешността на черкви и гробници. От родонит е издялан например саркофагът на царица Мария Александровна, съпругата на Александър II.

Колоните на станция Маяковская в московското метро са инкрустирани с този минерал, с което дизайнът печели Гран При на световното изложение в Ню Йорк през 1939 г. В днешно време, тъй като родонитовата облицовка постепенно се руши, властите я заменят по-евтин материал.

След откриването на находище на висококачествен родонит в Аржентина през 30-те години на миналия век, там също има бум на популярността. Аржентинският ивичест родонит е наситено тъмно розов до червен с черни ивици – разновидност, която наричат и Inca Rose.

През 2016 г. гробът на френският писател Анри Барбюс на парижкото гробище “Пер Лашез” беше украсен с паметник от уралски родонит, послучай 80 г. от смъртта му.

Родонитът не е особено скъп камък, освен ако не е с най-високо ювелирно качество. Той се поддържа лесно.

Може да се мие с вода и сапун и дори да се почиства с ултразвук.

Единственото, за което трябва да се внимава, е да се прибира, увит в мека материя, за да не се надраска. Въпреки, че е розов, той не се използва само за женски, но и за мъжки бижута. Красивите черни ивици дават възможност да се съчетае с минерали като обсидиан или черен оникс.

 

Успокоява Рака

Забранен за Овен и Стрелец

Астролозите го препоръчват за Телец и Рак. Той успокоява чувствителната натура на Рака и му помага да развие още повече интуицията си. На Телеца носи благополучие и охолство. Хората, родени под знака на Везни, стават уверени, принципни и силни духом. В Близнаците засилва прозорливостта и подобрява паметта. Най-ефективно е действието му през месеците януари, май, август и септември. Родонитът се смята за неподходящ камък за Стрелец и Овен.

 

22 причини да го обичаме

Децата се ревнуват? Орлец му е майката

Привлича парите

• Балансира емоциите, подсилва любовта и човеколюбието, защото въздейства директно на Сърдечната чакра.
• Родонитът привлича парите, особено в съчетание с нефрит.
• Прочиства, стимулира и активира сърдечната чакра.
• Помага да се съвземем при емоционален шок и пристъп на паника.
• Не допуска обидите да ни наранят и да натрупаме лоши чувства към този, който ни атакува.
• Балансира и синхронизира физическата и емоционалната енергии.
• Лекува душата от емоционални рани и обиди. Вибрациите му ни помагат да простим и са се помирим с враговете. Помага да преодолеем кармични травми.
• Родонитът предпазва от завист и ревност. Той е много ефективен за намаляване на детската ревност между братя и сестри.
• Стимулира епифизата и развива интуицията.
• Подобрява самочувствието. Носи ни увереност в собствените сили, достойнства и способности.
• Въздейства добре на нервната система, лекува безсъние и предпазва от кошмари.
• Отличен камък е за дълбока медитация. Едновременно ни помага да се концентрираме и заземява.
• Родонитът ни дава достъп до кармичната мъдрост и укрепва душата, тялото и ума.
• Предпазва от замърсяванията на околната среда.
• Разширява съзнанието.
• Прави ни по-позитивни, дарява ни цветни и интересни сънища. Засилва творческия импулс.
• Дава ни свободата да изразим положителните чувства, в това число и еротичните фантазии. Трансформира силната сексуалност в любов.

ИНТЕРГЕОРЕСУРС – ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com
тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.