Родопска община спира проект на местни земеделци с инвестиция за милиони

Родопска община спира бизнес план на местни земеделци - стопаните на Фермата по БТВ, които планирали да направят кравеферма по европроект.

Николай Василев е стопанинът на „Фермата" и  най-големият земевладелец и животновъд в Маджарово. Избрал планината за свой дом и земята за свой бизнес, Николай Василев не спира да инвестира в собствената си ферма.

Кравефермата Николай иска да построи на свое пасище, на около 300 метра от село Горно поле.

Още не направил първата копка обаче, идва отпорът.

„Оборът щял да мирише, щял да има зараза, щял да има купища тор”, обяснява Николай причините за решението на Общинския съвет, който отказва да даде зелена светлина на проекта.

В общината, чийто бюджет е 1,2 млн. лева, за по-малко от минута съветниците отхвърлят инвестиция за милион. Мотивите, според председателя на Общинския съвет на Маджарово Ерджан Юсуф, са, че местните хора се оплаквали, че не са съгласни и че щяло да има проблеми.

Оказва се обаче, че очите на местната власт са били отворени далеч, преди жалбата, подписана от 10 човека от селото да е съществувала.

Кравефермата влиза за първи път в дневния ред на Общинския съвет в края на август, а подписката е внесена в кметството в средата на септември.

Оказва се, обаче, че повечето от тях не знаят под какво са сложили подписите си. Обяснено им било, че документът е нещо за изборите.

Не всички в селото обаче са се подлъгали: „Да прави, като него няма друг тук в окръга. Нашето село беше замряло вече. Направо нямаше да съществува Николай го съживи”, казва Кера Дамянова, цитирана от БТВ.

Кравефермата влиза за първи път в дневния ред на Общинския съвет в края на август, а подписката е внесена в кметството в средата на септември.

Председателят на Общинския съвет обясни, че нямат наредба, защото не са могли да стигнат до консенсус.

„Виждате, че в Общинския съвет имаме доста животновъди... имаше предложение всички животни да бъдат изведени на 500 метра извън регулационната линия. Ако го направим 500 метра извън регулационната линия, влизаме в съвсем сериозен казус за всички жители”, обясни Ерджан Юсуф.

 

По данни на Агенцията по безопасност на храните само на територията на община Маджарово има регистрирани 35 ферми за животни, повечето от които в селата. Фермата, която Николай Василев иска да изгради по европейски проект извън населеното място обаче се оказва неподходяща за планинска община, чийто основен поминък е животновъдството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България