Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Родопска община спира проект на местни земеделци с инвестиция за милиони

Факсимиле от БТВ

Родопска община спира бизнес план на местни земеделци – стопаните на Фермата по БТВ, които планирали да направят кравеферма по европроект.

Николай Василев е стопанинът на „Фермата“ и  най-големият земевладелец и животновъд в Маджарово. Избрал планината за свой дом и земята за свой бизнес, Николай Василев не спира да инвестира в собствената си ферма.

Кравефермата Николай иска да построи на свое пасище, на около 300 метра от село Горно поле.

Още не направил първата копка обаче, идва отпорът.

„Оборът щял да мирише, щял да има зараза, щял да има купища тор”, обяснява Николай причините за решението на Общинския съвет, който отказва да даде зелена светлина на проекта.

В общината, чийто бюджет е 1,2 млн. лева, за по-малко от минута съветниците отхвърлят инвестиция за милион. Мотивите, според председателя на Общинския съвет на Маджарово Ерджан Юсуф, са, че местните хора се оплаквали, че не са съгласни и че щяло да има проблеми.

Оказва се обаче, че очите на местната власт са били отворени далеч, преди жалбата, подписана от 10 човека от селото да е съществувала.

Кравефермата влиза за първи път в дневния ред на Общинския съвет в края на август, а подписката е внесена в кметството в средата на септември.

Оказва се, обаче, че повечето от тях не знаят под какво са сложили подписите си. Обяснено им било, че документът е нещо за изборите.

Не всички в селото обаче са се подлъгали: „Да прави, като него няма друг тук в окръга. Нашето село беше замряло вече. Направо нямаше да съществува Николай го съживи”, казва Кера Дамянова, цитирана от БТВ.

Кравефермата влиза за първи път в дневния ред на Общинския съвет в края на август, а подписката е внесена в кметството в средата на септември.

Председателят на Общинския съвет обясни, че нямат наредба, защото не са могли да стигнат до консенсус.

„Виждате, че в Общинския съвет имаме доста животновъди… имаше предложение всички животни да бъдат изведени на 500 метра извън регулационната линия. Ако го направим 500 метра извън регулационната линия, влизаме в съвсем сериозен казус за всички жители”, обясни Ерджан Юсуф.

 

По данни на Агенцията по безопасност на храните само на територията на община Маджарово има регистрирани 35 ферми за животни, повечето от които в селата. Фермата, която Николай Василев иска да изгради по европейски проект извън населеното място обаче се оказва неподходяща за планинска община, чийто основен поминък е животновъдството.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.