Родриго Дутерте може да наложи военно положение върху цялата територия на Филипините

Филипинският президент Родриго Дутерте заяви, че по негово усмотрение военно положение, подобно на наложеното на остров Минданао, може да бъде обявено за цялата територия на страната в опитите на правителството да се справи с ИДИЛ, съобщава Си Ен Ен.

"Ако преценя, че ИДИЛ са затвърдили позициите си в Лусон и заплахата от тероризъм е над нас, може да обявя военно положение за цялата страна, за да предпазя народа си," заяви Дутерте.

https://www.youtube.com/watch?v=nXXge_9x-KA

Към този момент военно положение е обявено на остров Минданао, след като във вторник в град Марави екстремисти влязоха в схватки с филипинските сили за сигурност.

По предварителни данни бойците на "Ислямска държава" са завзели няколко правителствени сгради в града и са подпалили редица други, сред които църква, училище и затвор.

На остров Минданао, който е с преобладаваща мюсюлманска популация, през последните години са се появили доста групировки, лоялни на ИДИЛ, коментира Си Ен Ен. В резултат на това, терористичните атаки са станали все по-чести и дръзки, като случващото се от вторник насам е най-мащабното до момента.

По последна информация трима войници са загинали в конфликта, а 12 са ранени.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия