Роженският манастир е отворен за посетители след нападението от иманярска банда

Още издирват двама от бандата иманяри

 

Роженският манастир, който бе нападнат от банда иманяри, вече е отворен за посетители. Хората чули за екшъна при който 7 мъже нападнали манастира, вързали попа и копали дупка в стената на църквата, сега се тълпят любопитни да видят какво е станало.

Ден след нападението на работа е вече и титуляра на манастира архимандрит Епифаний. Той разказа,че колегата му ,който бе вързан с тиксо от бандитите, е добре и се възстановява от шока.Но не са разговаряли подробно за инцидента.

Светата обител бе нападната от банда иманяри. Те първо вързали отец Теофил с тиксо,закрили му очите с престилка да не гледа и с кирки чукове копали дупка в зазидан прозорец на църквата от външната стена. След половин час копаене нападателите изчезнали. Преди това счупили 11 от 20-те видеокамери, които охраняват манастира. На една от тях са били заснети лицата на бандата и така за броени часове бяха арестувани петима..

Продължава издирването на още двамата мъже, част от групата.

Бандата е търсела зазидано имане, жълтици от времето на Яне Сандански.Никой от местните не вярва на тази легенда, но иманярите явно са приели за достоверна тази приказки от години,която битува в района.

Архимадрит Епифаний коментира, че през годините са правени доста реставрационни дейности, така че ако вообще е имало нещо ,то е намерено.

Николай Захманов, районен прокурор на град Сандански коментира, че са извършени множество процесуално-следствени действия, 3 огледа, 4 претърсвания, като в момента са събрани множество доказателства и ще се преценява тяхното значение, съответно и на кого евентуално от лицата, които са задържани да се повдигне обвинение и за какво престъпление.

Задържаните за 24 часа са двама братя Бейнур Исим и Неджет от петричкото село Яворница,двама 18-годишни ученика от същото село и един 18-годишен от с. Коларово,както и млад мъж от Сандански Стефан М.,син на бивш следовател. Неджет имал присъда за убит човек при ПТП преди години. Все още не е ясно кои ще бъдат привлечени като обвиняеми и кои ще бъдат пуснати.Прокуратурата работи.

Коментари

Задължително поле