Розоберът подрани заради топлото време

Розоберът в района на Карлово тази година започна по-рано заради топлото време. Производителите са обезпокоени, че ще търпят големи загуби защото изкупната цена на килограм розов цвят е много ниска.

В момента килограм розов цвят се изкупува на 2,50 лв. Розопроизводителите посочиха, че такава ниска цена не е имало през последните 3 години.

"Това е нищожна цена от 2,50, това никога не е било на нас да остават стотинки, а пък цяла година се трудим... на другия ден, ако не го оберем ние нямаме, всичко губим 100% загуба", каза по БНТ Николай Спасов - розопроизводител.

Производителите заплащат на розоберачите по 1 лев за килограм розов цвят. Вече има няколко розопреработватели, които са обявили, че няма да изкупуват, заради свръхпроизводство на розово масло миналата година.

"Поне четири, които аз знам... в Казънлъшко имаме розоварни, в нашия регион - не", каза Зара Клисурова - председател на Националния съюз на етерично маслени култури.

Тя посочи, че засега няма сериозен проблем с недостига на розоберачи, тъй като все още навсякъде не е започнала кампанията по розобера. На международния пазар в момента цената на розовото масло е спаднала от 10 000 евро на 8500 евро за кг.

"Последните години беше нереална цената по изкупуване, може би това подлъга много хора да разширяват, и разширяват розовите насаждения, нашата държава има определен пазар на това розово масло, ние надхвърлихме това производство и явно няма достатъчно нови пазари които да го поемат", обясни Зара Клисурова.

Само в района на Карлово розовите насаждания през последните 2 години са нараснали с 3000 дка.

Коментари

Задължително поле