Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер (обзор)

България загуби една седмица заради войната между институциите

Поредни задочни реплики размениха днес премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Повод даде държавният глава с коментара си за новите министри в правителството: „Премиерът маха министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради парадоксалната и мърлява работа, както той (министър-председателят - б.р.) се изрази - мърлявата работа на полицията, но по закон тя се планира, организира, води и контролира от главния секретар, който съответно заради тази мърлява работа се предлага за силов министър. Аз не го разбирам". Радев бе на форум Кариера в България. Защо не?“, но запитан как оценява новите министри заяви, че качеството на работата им ще се преценява от парламента и заключи: „Нека първо поработят и чак тогава бих могъл да дам оценка“.

Малко по-късно от Залцбург, където се провежда лидерската среща за мигрантите в ЕС, премиерът Бойко Борисов бе лаконичен, но твърд в отговора си: „Отговорността се понася от тези, които са избрани да управляват, аз мисля, че тези хора ще се справят добре. Но всеки ден ни подлагат на критика. Аз питам един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии, не би ли трябвало да е обединител на нацията?”.

По същото време, но в парламента, БСП първо поиска оставка на цялото правителство, после приоритетите на новите министри, а след това отново заяви, че няма да подкрепи номинациите за нови назначения в регионалното министерство, МВР и в министерството на транспорта.

„България загуби 1 седмица и повече с назначаването на новите министри заради войната между институциите. Това каза междувременно във Варна вицепремиерът Валери Сименов във връзка със забавеното подписване на указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. "Личните отношения между президента и министър-председателя не бива да рефлектират върху вземането на решения и изпълнението на задълженията", коментира Симеонов. Според него не е добре в очите на обществото, когато институциите водят война помежду си. "Аз съм против конфронтацията, не би трябвало да се демонстрират разминавания и противоречия, защото това саботира политическата стабилност, която е най-голямото ни постижение за последната година и 4 месеца", смята вицепремиерът. Според него тя гарантира намаляване на нарушенията, установяване на норми и ред, които важат за всички и дава възможност на бизнеса да влезе в една стабилна тенденция.

Припомняме, че точно забавянето на президентския указ по освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР отложи със седмица трите оставки и гласуването на новите попълнения в правителството.

В крайна сметка новите министри бяха гласувани от депутатите. Всяка оставка и всяко ново назначение мина в пленарна зала с отделен вот. Първо парламентът освободи от поста Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството. С друго гласуване депутатите избраха Петя Аврамова за нов регионален министър. След това се прие оставката на Валентин Радев като министър на вътрешните работи, а с второ гласуване на поста му беше избран Младен Маринов.

Накрая и Росен Желязков бе гласуван за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, като той влиза в състава на Министерския съвет на мястото на Ивайло Московски. И тримата новоизбрани министри положиха клетва и подписаха клетвените листове. Председателстващият заседанието Емил Христов пожела успех на новите министри.

Любопитната подробност бе, че процедурата мина в отсъствието на председателя на парламента Цвета Караянчева, която е на планирано официално посещение в Баку, Азербайджан. Точно по време на вота и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не беше в пленарна зала, тъй като трябваше в този час да приеме немската делегация от политици и депутати от партията на канцлера на Германия Ангела Меркел Християндемократическия съюз (ХДС).

 

Мандат

Ивайло Московски с шанс за кариера зад граница

Нина Ставрева ще освободи поста през декември

02_03Има вероятност бившият министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски да не се върне в парламента като депутат, а да бъде назначен в чужбина. Първоначално се появи информация за Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), където Московски е сочен за предложение за вицепрезидент от квотата на България. Страната ни е със статут на страна-учредителка на ЧБТР и активен акционер.

В момента постът се заема от Нина Ставрева, която бе назначена с 4-годишен мандат през 2014 г., който изтича през декември тази година.

За назначението е необходимо решение на Министерски съвет, като длъжността вече е обсъждана неформално на сбирка на кабинета.

 

Приемственост

Пътната безопасност е тема №1

Най-важното за мен е да има приемственост с екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за да продължим стартираните реформи. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков при встъпването му в длъжност. Той благодари на досегашния министър Ивайло Московски за конструктивната работа през годините и доброто сътрудничество в сектора.

Желязков поема министерството в стабилно състояние, но едно от сериозните предизвикателства е подобряване на координацията и съвместната работа с всички структури, отговорни за пътната безопасност. Припомняме, че точно жестоката катастрофа с жертви край Своге стана причина за тройната оставка в правителството.

Приоритети ще са концесионирането на транспортните обекти, оздравяването на БДЖ, която на практика беше докарана до фалит през 2009 г.

 

Втори опит в МВР

Подариха си колажи и тиролската шапка

Най-коментираната министерска смяна в МВР се случи в сградата на министерството, а бившият вече министър Валентин Радев и наследникът му на поста Младен Маринов си размениха дружески подаръци. Припомняме, че миналата седмица от МВР бяха обявили дори час за церемонията по предаването на властта, а после я отложиха. Така от втори опит и вече след полагането на клетвата в парламента, Радев подари на досегашния главен секретар тиролската шапка - един от символите на тройката председателство на Съвета на ЕС. А Маринов върна жеста с плакет и любопитен колаж от снимки. „До момента се направи много за униформения състав и служителите го оценяват“, заяви министър Младен Маринов при встъпването му на новия пост. Радев пък се направи обръщение към целия полицейски състав. Още в парламента новият МВР министър беше поздравен от зам.-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

 

Подредена къща

Нанков остава, но заместник в МРРБ

Бившият вече регионален министър Николай Нанков има голяма вероятност да остане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но вече като част от екипа на наследничката си Петя Аврамова. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента. Очакванията са Нанков да стане заместник-министър в МРРБ. „Изключително съм щастлив, че оставяме подредена къща на добър стопанин“, заяви от своя страна Нанков. „Съзнавам отговорността, която поемам с този пост. Държа на приемствеността и на три приоритета, които ще спазвам в работата си – ефективност, качество и контрол“, каза Петя Аврамова. „Вярвам, че с ангажираността на всички и на законодателната власт ще успеем да свършим работата, която ни предстои за облагородяване на нашата държава, за добра градска среда и добри пътища, подчерта новият регионалният министър.

Коментари

Задължително поле