Роман на Балзак влезе в съдебната зала

Ученици проведоха процес по мотиви на "Дядо Горио"

Съдебен процес по мотиви от романа на Балзак "Дядо Горио" разиграха във Варненския окръжен съд /ВОС/ деветокласници от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов".

Интересното дело бе част от открит урок по литература в навечерието на 24 май. Облечени в тоги гимназисти умело влязоха в ролите съдия и прокурор, а техни съученици бяха съдебни заседатели, свидетели и адвокати. Съдебният състав призна за виновни синовете на дядо Горио в злоупотреба с бащина любов.

Учениците отчетоха и вината на дядо Горио, забогатял за сметка на нещастието на много хора, които са гладували и купували многократно по-скъпо хляба си. Според тричленния състав това също е причина за трагедията му, но дядо Гориое е понесъл своето наказание, защото най-голямата болка е да осъзнаеш, че си прекарал живота си в заблуда и са те използвали. Домакинът на събитието - съдия Иваничка Славкова, зам.-председател на ВОС и ръководител на наказателното отделение, с усмивка уточни, че в конкретния казус присъдата може да е само морална, тъй като според Наказателния кодекс злоупотребата с бащина любов не е престъпление.

Славкова запозна учениците със спецификата на делата, гледани от ВОС, като отдели специално внимание на престъпленията в транспорта. На финала деветокласниците отправиха призив към връстниците си: "Всеки от нас е дете на родителите си и сме изправени пред предизвикателството да изпитаме любовта си към тези, които са ни създали. Нека не се интересуваме само от това, което можем да получим, а от това, което майките и бащите ни са пожертвали за нас. Да не забравяме, че начинът, по който се отнасяме към родителите си в настоящето, ще определи начина, по който един ден нашите деца ще се отнасят към нас."

След края на делото всеки от учениците получи подарък - екземпляр от Конституцията на България и удостоверение за участие в образователната програма "Отворени съдилища и прокуратури" на ВСС. От началото на учебната година по нея и по проекта на ВОС "Час по правосъдие" в съда са гостували над 700 деца. В ролята на лектори доброволно и безвъзмездно са участвали 11 съдии, уточниха от ВОС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони