Ромска организация дари пособия на 16 детски градини в Търновско

Центърът за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново дари учебни пособия на 16 детски градини на територията на област Велико Търново.

Над 300 деца на възраст от 5 и 6 години ще могат да рисуват и апликират. Дарението достигна до забавачките в общините Павликени, Златарица, Стражица, Лясковец, Горна Оряховица, Елена и Полски Тръмбеш. Предоставени са книжки за оцветяване, боички, флумастри, моливи, скицници, лепило, пластелин и гланцови блокчета - пособия, които са необходими в ежедневната работа с децата.

Център „Амалипе“ работи в областта на ранното детско образование за трета поредна година и вече има изградени добри партньорски отношения и с педагогическия персонал на ДГ и с представителите на Регионално Управление на Образованието в гр. Велико Търново.

От работата ни на терен в детските градини, излезе на преден план недостигът на учебни помагала. Особено сериозен е проблема в малките населени места и малките общини. За разлика от училищата, много малка част от детските градини са на делегиран бюджет и средствата по бюджета се изразходват най-вече за заплати и ремонт на материалната база, която на места е доста стара.

В работата си с ДГ, персоналът често споделяше с представителите на Център „Амалипе" , че от родителите се събират допълнително средства за закупуване на учебни помагала и пособия. Учебните помагала за 5-6 годишните деца, които са на задължителна предучилищна подготовка са безплатни, но не и учебните пособия за работа по помагалата.

Дарението е осигурено в рамките на проект „Готови за училище“, с финансовата подкрепа на Фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА) и Фондация „Америка за България“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България