Ромска организация проведе форум за спазването на човешките права

Ромският квартал "Изток" в град Пазарджик. Снимка: Pzdnes.bg

"Повишаване на компетенциите на юристи по основни човешки права" бе темата на регионален форум, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” в партньорство с Областната управа във Велико Търново. В срещата участваха представители на Областната дирекция на МВР - Велико Търново, районни прокурори и съдии от област Велико Търново, районни инспектори и адвокати, представители на общността. Инициативата се реализира по проект, финансиран от Европейската комисия.

"Във Великотърновска област случаите на нарушаване на човешките права са единични. Това се дължи на добрата съвместна работа между институциите. Много важно е познаването на общността, адекватното реагиране и в чисто човешки план на нейните проблеми", коментира Теодора Крумова от център „Амалипе”.

Тя сподели, че фокус на регионалния форум са антидискриминационното законодателство и ранните ромски бракове. Като добра практика може да се посочи превенцията им в община Павликени, където те са намалели от 16 преди години на 4 през 2016-та. Разговорите на тая тема в общността, обясняване на родителите, че носят и законодателна отговорност при ранен брак на детето им започва да променя нагласите сред ромите.

Увеличение на жалбите и сигналите за правото на труд и достъпа до услуги, особено в сферата на здравеопазването отчита Комисията за борба с дискриминацията, коментира нейният представител Лало Каменов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони