Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Ромско село дари 2 тона картофи на бедни

Безработните от крайдунавското село прибраха добра реколта от градината си

130 къщи в съседното село получили по чувал от реколтата
Жителите на Долни Цибър се прехранват от собствена ферма, вместо да метат улици

Безработни жители на монтанското село Долни Цибър, които от две години се прехранват с градинарство, дариха над 2 тона картофи от реколтата си на съседно село. Бедните цигани са изградили собствена ферма, в която отглеждат зеленчуци за цялото село.

“Тази есен изкарахме добра продукция и решихме да помогнем на други, по-бедни и от нас!”, разказа кметът на Цибър Камен Димитров. Още през 2014 г. жителите на крайдунавското село, които са предимно роми, отказват да получават мизерни социални помощи срещу формално метене на улици и градинки.

“Не искаме подаяния, а работа и хляб!”, заявиха ромите. И понеже, по думите им, държавата не ги чула, с помощ­та на община Вълчедръм и дарения бедняците изграждат градина, в която засаждат картофи, краставици и домати. Реколтата от фермата си през 2015 г. ромите разпределят по всички къщи в Долни Цибър.

Тази пролет 48 безработни от Долни Цибър отново засаждат 40 дка земя с картофи и домати. Община Вълчедръм им отпуснала 70 000 лева за семена, гориво и заплати. С лични пари помогнали и общинският кмет Иван Барзин и депутатът Петър Чобанов. След усърдната работа – копане, плевене и напояване, градината дала богата реколта. Фермерите разпределили по къщите 15 гона домати и 20 тона картофи. На полето обаче останали още над 2 тона картофи и ромите решили да дарят на близкото село Разград.

“Направихме списък на най-нуждаещите се и дадохме на 130 къщи по един чувал с картофи. Почти всички в селото са възрастни и бедни, който поиска, получи и от дарението на комшиите!”, заяви кметът на Разград Петър Петров.
За догодина жителите на село Долни Цибър отново планират да засадят градината си. “Надяваме се накрая държавата да ни помогне със средства и да превърнем фермата в социално предприятие. Пак казваме – хората искат работа, а не помощи! И доказват, че могат да работят и печелят!”, заяви кметът на Цибър Камен Димитров.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Да вярное лично аз работя там и и садиме и после реколтата се дава на пи бедните лично ние работниците я раздаваме уверявам ви пе нее измама а едно добро дело което кмета и общинският кмет правят дано да има пивече такива хора като тях

      1. Петко е не само зло, но и изключително злобно парче! Позеленял от злоба, защото хората не само, че направили нещо добро и полезно, но също така помогнали и на съседите си!

    1. Благодаря ви Савина Асенова това е хубав пример за България …Такива достойни хора като вас ще помогнат на България да бъде достойна …Да се спаси от зверските български мафиоти , крадци, мародери и всичките политици от същият десен …България загива от Петковците …

Отговорете