Роналдиньо само с един единствен съвет: Остани свободен

Набиращият скорост сайт playerstribune.com, в който популярни спортисти от цял свят публикуват своите излияния в първо лице, единствено число, даде трибуна и на Роналдиньо.

Бразилската футболна суперзвезда написа писмо до себе си, като осемгодишен хлапак.

"Скъпи осемгодишен Роналдиньо, Утре, когато се прибереш у дома след игра на футбол, у дома ще има много хора. Чичовците ти, приятели на семейството и други непознати ще се въртят из кухнята. Първо, ще си помислиш, че си закъснял за купона. Всички сигурно са там да отпразнуват 18-я рожден ден на брат ти Роберто.

По принцип, когато се прибираш у дома след футбол, майка ти винаги се смее и шегува. Този път обаче тя ще плаче.

Тогава ще видиш Роберто. Той ще сложи ръка около теб и ще те вкара в банята, за да сте сами. Там ще ти каже нещо, което няма да разбереш. "Стана инцидент. Татко си отиде. Почина."

И това няма да го разбереш. Какво означава? Кога ще се върне? Как може да си е отишъл?

Татко е този, който ти е казал да твориш с топката на терена, да играе свободно, да си играеш с топката. Той вярваше в теб повече от всеки друг... Татко беше супергерой."

Това разказва Роналдиньо в своята изповед... към себе си.

"Тъгата ще дойде по-късно. Но искам да разбереш, че всеки път, когато топката е в краката ти, татко ти е с теб.

Когато топката е в краката ти, ти ще си свободен. Ще си щастлив. Ще е като музика. Ще искаш да споделяш това чувство на радост с всички."

Роналдиньо споделя за своя идол - брат си Роберто и първите дни в Гремио, когато се е вълнувал, че "споделя стаята си със своя идол". Той разказва как само с футбола се е чувствал сигурен в Порто Алегре, място с много наркотици и гангстерски банди. За кучето си Бомбом, с когото тренира първия си "ластик". "След години, в Европа, ще срещнеш защитници, които ще ти напомнят за Бомбом..."

"Твоето детство ще е различно. На 13, хората вече ще говорят за теб. Ще говорят за уменията ти и какво можеш да правиш с топката. Но и тогава, футболът ще е все още само игра за теб.

Но през 1994-та, когато си на 14, Световното първенство ще ти покаже колко много повече от игра е футболът."

Роналдиньо разказва за своята гледна точка върху финала на Мондиала в САЩ, на 17 юли 1994-та, и вълненията с успеха на Селесао. "Един момент, който ще промени не само твоя, но и животите на милиони бразилци... Баджо излиза да бие дузпа за Италия и пропуска.

Бразилия е Световен шампион.

По време на празненствата, ще разбереш какво искаш да правиш в живота си. Ще разбереш какво е футболът за Бразилия. Ще осъзнаеш мощта на този спорт. И най-важното, ще видиш каква радост носи той на обикновените хора."

"Един треньор ще ти каже, че никога няма да станеш футболист. Използвай тези думи като мотивация. Използвай ги, за да не губиш концентрация."

"Креативността ще те отведе по-далеч от сметките."

Първите стъпки на Роналдиньо в националните формации стартират при 17-годишните. "Ще заспиваш на лагер и ще си мислиш, кой ли от моите герои е спал на тази възглавница също.

Четири години, няма да правиш нищо друго, освен да играеш футбол. Ще прекарваш живота си в автобуси и на тренировъчни терени. Между 1995 и 2003, няма да имаш ваканция. Ще е много тежко."

На 18 Роналдиньо дебютира за мъжкия отбор на Гремио. "Ще си мислиш: Животът няма как да стане по-хубав. Но историята не свършва тук."

Следва дебют с националния отбор. Силен финал в Бразилия между Гремио и Интернасионал, и "те вече ще говорят за теб. За малкото дете с №10."

"Когато стигнеш на това ниво обаче, хората започват да очакват много от теб.

Ще продължиш ли да играеш по твоя си начин? Или ще започнеш да пресмяташ? Ще играеш ли на сигурно?

Имам само един съвет към теб: Прави нещата по твоя начин. Бъди свободен. Чуй музиката. Това е единственият начин да изживееш живота си."

Роналдиньо разказва за продължението на кариерата си в Европа.

"Париж, Барселона, Милано, всичко ще се случва много, много бързо. Някои медии в Европа няма да разбират твоя стил. Няма да разбират защо винаги се усмихваш. А ти ще се усмихваш, защото футболът е забавен. Защо трябва да си сериозен? Твоята цел е да пръскаш радост. Повтарям ти - креативност пред калкулации.

Остани свободен, и ще спечелиш Световното с Бразилия.

Остани свободен, и ще спечелиш Шампионската лига, Ла Лига, Серия А.

Остани свободен, и ще спечелиш Златната топка.

Това, с което ще се гордееш най-много обаче, е че ще си помогнал да се промени футболът в Барселона с твоя стил. Когато пристигнеш там, Реал Мадрид ще е силният в испанския футбол. Но когато си тръгваш, децата ще си мечтаят да играят по начина на Барселона. Чуй ме, ролята ти ще е много повече от това, което правиш на терена."

"В Барселона, ще чуеш за едно дете в младежкия отбор. И той ще носи №10 като теб. Ще е мъничък като теб. Ще си играе с топката като теб. Ти и съотборниците ти ще ходите да го гледате при юношите и още тогава ще знаеш, че той ще е нещо повече от страхотен футболист. Това дете е различно. Неговото име е Лео Меси."

"Ще кажеш на треньорите да го издърпат в първия отбор и когато пристигне, играчите там ще говорят за него, както говореха преди бразилските за теб."

"Искам да му дадеш този съвет. Да му кажеш - "Играй с усмивка. Играй свободно. Просто си играй с топката." Дори когато теб те няма, свободата ще продължи да живее в Барселона чрез Меси."

"В живота ще ти се случат много неща, и добри, и лоши. Но всичко, което се случва, ще дължиш на футбола. Спомняй си баща си чрез онази снимка, която имате играейки футбол заедно. Ти се смееш щастлив, с топка в крака, а баща ти те гледа."

"Когато дойдат парите, а с тях напрежението, критиките - остани свободен.

Играй, както той ти казваше.

Играй си с топката."

-Роналдиньо

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят