Роналдо, Меси и Салах спорят за нападател №1

Клубният шампион на континента „Реал“ (Мадрид) узурпира класациите за най-добри футболисти по постове в последното издание на Шампионската лига. В обявените от УЕФА по три номинации за №1 при вратарите, защитниците, халфовете и нападателите доминира „кралското бяло“. Седем от общо 12 номинирани носиха екипа на мадридския колос през сезона 2017-2018, в който „Реал“ спечели шампионския турнир на Европа за трети пореден и общо за 13-и път в историята. Възможно е всички награди за най-добри футболисти по постове в Шампионската лига да бъдат завоювани от играчите, които на финала в Киев на 26 май пречупиха „Ливърпул“ с 3:1. Носителите на индивидуалните призове ще бъдат оповестени на 30 август в Монако на жребия за груповата фаза на Шампионската лига.

При вратарите тримата номинирани са Алисон Бекер („Рома“, трансфериран в „Ливърпул“), Кейлор Навас („Реал“) и Джанлуиджи Буфон („Ювентус“, преминал в „Пари Сен Жермен“). Най-много мачове в от тях в Шампионската лига изигра Алисон – 12, в които допусна 19 гола. Буфон сложи ръкавиците 9 пъти и извади 13 топки от мрежата си, отпадайки на четвъртфинал. Алисон стигна до полуфинал, а Навас, който вдигна купата, пусна 13 попадения в 11 срещи. След тримата номинирани в класацията за вратарите се нареждат Марк-Андре тер Щеген („Барселона“), Тибо Куртоа („Челси“, преминал в „Реал“) и други (виж таблицата). Победител в класацията за предишния сезон 2016-2017 стана Буфон.

При защитниците и тримата номинирани са от „Реал“ (Мадрид) – Марсело, Рафаел Варан и Серхио Рамос, който може да дублира наградата си за бранител №1 в Шампионската лига отпреди година. Всеки от тях има по 11 мача в последното издание на турнира. Марсело вкара три гола, Рамос – един, а Варан – нито един. Извън челната тройка остават Джорджо Киелини („Ювентус“), както и загубилите финала Деян Ловрен и Върджил ван Дайк („Ливърпул“).

Кевин де Бройне („Манчестър Сити“) нарушава „бялата диктатура“ при халфовете, където е номиниран в компанията на Тони Кроос и Лука Модрич от „Реал“ (Мадрид). Кроос е №1 по брой изиграни мачове в Шампионската лига през сезона. В 12 срещи той няма отбелязан гол, но даде 3 асистенции. Модрич е с 11 мача, 1 гол и 1 асистенция. Де Бройне е по-продуктивен от мадридистите – 1 гол и 4 асистенции, при това в по-малко мачове – 8. Зад тях се нарежда Каземиро от „Реал“ (Мадрид) със солидна преднина пред Джеймс Милнър („Ливърпул“), Андрес Иниеста („Барселона“, премиал в „Кобе“) .

Най-свирепа е конкуренцията при нападателите. Към обичайните заподозрени в номинациите Кристиано Роналдо („Реал“, преминал в „Ювентус“) и Лионел Меси („Барселона“) се присъединява Мохамед Салах („Ливърпул“). Египтянинът, който се контузи във финала и напусна игра след схватка със Серхио Рамос“, има 13 мача, 10 гола и 5 асистенции в Шампионската лига. Роналдо също е с 13 мача, но с 15 гола, 3 асистенции и спечелена купа. Меси изостава от тях – 10 мача, 6 гола и 2 асистенции. Извън тройката, с малка разлика помежду си, се класират Килиан Мбапе (ПСЖ), Един Джеко („Рома“) и Хари Кейн („Тотнъм“).

За предишния сезон 2016-2017 г. звездите на „Реал” (Мадрид) взеха три от четирите награди за най-добри играчи по постове. За №1 в Шампионската лига бяха избрани Джанлуиджи Буфон – вратар, Серхио Рамос – защитник, Лука Модрич – халф и Кристиано Роналдо – нападател.

УЕФА обяви и номинираните за най-добър футболист в Лига Европа през сезон 2017-2018. Наградата ще бъде присъдена на един от тройката - Антоан Гризман и Диего Годин („Атлетико“) и Дмитри Пайе („Марсилия“). Тримата номинирани се срещнаха във финала, спечелен с 3:0 от испанския клуб след два гола на Гризман и един на Коке. За предишния сезон носител на наградата стана Пол Погба („Манчестър Юнайтед“).

Труд” представя България в конкурса

Гласуват журналисти и треньори от груповата фаза

За осма година поред УЕФА ще награди най-добрите играчи в Европа за изминалия сезон в края на август. Конкурсът излъчва победители в няколко категории. Отличават се най-добрите футболисти по постове в Шампионската лига, както тримата най-добри в целия турнир Лига Европа.

Най-авторитетният индивидуален приз на УЕФА е наградата за играч №1 на Европа, учредена през 2011 г. Кристиано Роналдо е единственият, който я печели три пъти досега – за сезоните 2013-2014, 2015-2016 и 2016-2017 г. Лионел Меси има две първи места – за 2010-2011 и за 2014-2015. Останалите победители са Андрес Иниеста за 2011-2012 и Франк Рибери за 2012-2013.

Най-добрите играчи в Европа се избират от жури. В него участва по един журналист от всяка от 55-те държави, членуващи в УЕФА. От първото издание на конкурса досега българският медиен представител е журналист от „Труд”. За призьорите по постове в Шампионската лига гласуват журналистите и треньорите на 32-ата отбора, които са играли в груповата фаза. Те нямат право да избират футболисти от своите клубове. При избора на най-добър играч в Лига Европа гласуват журналистите и треньорите на 48-те отбора в груповата фаза, които нямат право да посочват играчи от своите тимове.

Най-добри в Шампионската лига

Вратари

Номинирани:

Алисон Бекер „Рома“

Джанлуиджи Буфон „Ювентус“

Кейлор Навас „Реал“ (М)

(по азбучен ред)

4. Марк-Андре Тер Щеген „Барселона“ 47 т.

5. Тибо Куртоа „Челси“ 28 т.

6. Едерсон „Манчестър Сити“ 26 т.

7. Юго Лорис „Тотнъм“ 18 т.

8. Ян Облак „Атлетико“ (М) 16 т.

9. Давид де Хеа „Манчестър Юнайтед“ 7 т.

10. Свен Улрайх „Байерн“ 5 т.

Защитници

Номинирани:

Марсело „Реал“ (М)

Рафаел Варан „Реал“ (М)

Серхио Рамос „Реал“ (М)

(по азбучен ред)

4. Джорджо Киелини „Ювентус“ 40 т.

5. Деян Ловрен „Ливърпул“ 37 т.

6. Върджил ван Дайк „Ливърпул“ 24 т.

7. Диего Годин „Атлетико“ (М) 15 т.

8. Йошуа Кимих „Байерн“ 14 т.

9. Матс Хумелс „Байерн“ 13 т.

10. Жерар Пике „Барселона“ 10 т.

Полузащитници

Номинирани:

Кевин де Бройне „Манчестър Сити“

Лука Модрич „Реал“ (М)

Тони Кроос „Реал“ (М)

(по азбучен ред)

4. Каземиро „Реал“ (М) 40 т.

5. Джеймс Милнър „Ливърпул“ 18 т.

6. Андрес Иниеста „Барселона“ 16 т.

7. Иван Ракитич „Барселона“ 9 т.

8. Иско „Реал“ (М) 6 т.

Садио Мане „Ливърпул“ 6 т.

Миралем Пянич „Ювентус“ 6 т.

Хамес Родригес „Байерн“ 6 т.

Нападатели

Номинирани:

Кристиано Роналдо „Реал“ (М)

Лионел Меси „Барселона“

Мохамед Салах „Ливърпул“

(по азбучен ред)

4. Килиан Мбапе ПСЖ 17 т.

5. Един Джеко „Рома“ 15 т.

Хари Кейн „Тотнъм“ 15 т.

7. Роберто Фирмино „Ливърпул“ 13 т.

8. Антоан Гризман „Атлетико“ (М) 12 т.

Гарет Бейл „Реал“ (М) 12 т.

Садио Мане „Ливърпул“ 12 т.

Най-добри в Лига Европа

Номинирани:

Антоан Гризман „Атлетико“ (М)

Диего Годин „Атлетико“ (М)

Дмитри Пайе „Марсилия“

(по азбучен ред)

4. Ян Облак „Атлетико“ (М) 43 т.

5. Чиро Имобиле „Лацио“ 26 т.

6. Ариц Адуриц „Атлетик“ (Б) 16 т.

Коке „Атлетико“ (М) 16 т.

8. Луис Густаво „Марсилия“ 10 т.

Флориан Тувен „Марсилия“ 10 т.

10. Сергей Милинкович-Савич „Лацио“ 8 т.

Забележка: Играчите са посочени с клубовете, в които са играли през изминалия сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят