Росарио Доусън: Моята професия е да провокирам

Актрисата блесна в сериала „Люк Кейдж”

Голотата е нещо естествено. Всички сме голи под дрехите. Постоянно си представям хората голи

С една качествено изработена еротична сцена, авторите на филма могат да предадат много важни послания за персонажите, да развият образи и отношения без диалог и обяснения

Нещо невероятно се случва във филмовата индустрия. “Марвел” създадоха наистина изключително успешен бизнес модел и всяка година пускат по няколко големи игрални филми и амбициозни поредици, а на хоризонта не се вижда зрителска умора от супергеройските истории. Явно това влече хората сега

Росарио Доусън е една от най-горещите, атрактивни и талантливи актриси от своето поколение. На 39 години тя е в превъзходна форма и редува престижни телевизионни продукции с предизвикателни авторски филми. Очарователната изпълнителка с великолепно тяло и широк емоционален диапазон има репутацията на култова фигура в артистичните среди и сред киноманите заради участието си в иконичната и иронична независима поредица “Продавачи” и скандалната градска младежка драма “Хлапета”. Изящната Доусън доказа своето майсторство и във филми като “Готова за играта”” Бибрутално:Разходка смърт”, “Александър”, “Град на греха”, “Мъже в черно 2” и др. Едно от най-интересните заглавия във филмографията на актрисата с кубинска и пуерториканска кръв бе вдъхновения от хипнозата психологически трилър “Транс” на визионера Дани Бойл. Доусън е много активна и в телевизията, където блесна в сериала на “Марвел” и “Нетфликс” “Люк Кейдж”.

- Росарио, Вие спечелихте овациите на публиката и лаврите на критиката с ролята си в “Незабравимо”. Какво Ви привлече към проекта?

- Ако трябва да съм честна, първият път отказах предложението да участва в този филм. Тогава се нуждаех от почивка. Сценарият ми звучеше прекрасно, но имах нужда от време за себе си и близките си хора. Бях в Италия. Говорих няколко пъти с режисьорката Денис Ди Нови и най-накрая тя успя да ме убеди да се включа в проекта. Много се развълнувах от възможността да изиграя този образ. В крайна сметка успямхе да надскочим границите на “филмите за пуканки” и да предложим нещо малко по-сложно, нюансирано и софистицирано на публиката и аз съм страшно доволна от резултата.

- Друг Ваш успех е участието Ви в комиксовата поредица “Люк Кейдж”. Какво мислите за цялата супергеройска мания, която владее въображението на масовата публика вече близо десетилетие?

- Нещо невероятно се случва във филмовата индустрия. “Марвел” създадоха наистина изключително успешен бизнес модел и всяка година пускат по няколко големи игрални филми и амбициозни поредици, а на хоризонта не се вижда зрителска умора от супергеройските истории. Явно това влече хората сега. Изглежда публиката има нужда да избяга от реалността в света на супергероите и комиксите. Кино салоните предлагат взъможност да това директно бягство. Да участвам в “Люк Кейдж” беше чисто удоволствие за мен. По принип харесвам по-авторски и интелектуално провокативни филми, с по-различна естетика, но разнообразието ме поддържа енергична и жадна за повече работа.

- Един от най-впечатляващите филми с Ваше участие през последните години беше “Транс”. Как се работи с режисьор от калибъра на Дани Бойл?

- Той е невероятен. Общуването с Дани те оставя с усещането, че научаваш нещо. Нещо важно. Не всяка комуникация с човек стимулира подобна емоция. Сценарият на “Транс” беше изумително остроумен и атрактивен. Бях сигурна, че искам да участва в този филм.

- Вие сте участвали в някои от най-горещите голи сцени в киното през последните години. Как гледате на екранната еротика?

- Голотата е нещо естествено. Всички сме голи под дрехите. Постоянно си представям хората голи. Това е в кръга на шегата, рабира се. За мен екранната еротика е много интересен артистичен инструмент. Не съм участвала в чак толкова много голи сцени в кариерата ми. Голият епизод в “Транс” ми напомни на секс сцената, която трябваше да снимам в “Александър” на Оливър Стоун преди повече от 10 години. Всъщност това не беше секс сцена или любовен момент, беше си почти пресъздаване на изнасилване. Беше сблъсък, динамично съревнование, мерене на силите между двамата човека. С една качествено изработена гола сцена, авторите на филма могат да предадат много важни послания за персонажите, да развият образи и отношения без диалог и обяснения.

- Вие искате да използвате възбуждащите сцени като артистичен инструмент за рисуване на психологически пейзажи?

- Точно така. В “Транс” идеята на голата сцена не е просто да стимулира сексуално – моята героиня се опитва да накара персонажа на Джеймс Макавой да си възвърне спомените. Като влиза чисто гола в стаята и му се явява без дрехи тя цели да засегне най-дълбоките, интимни и скрити участъци от съзнанието му. Да достигне до дълбокото пространство на паметта му. Там е опасно място. Моментът е сексуална сугестия и парче от пъзел. И мисля, че се получи доста добре. Реакциите на хората доказаха, че техните съзнания и сетива са били стимулирани и провокирани. В края на деня, аз съм актриса. Моята професия е да провокирам.

Коментари

Задължително поле