Росен Желязков: Лоша комуникация между тримата директори на БДЖ е основният мотив за оставките

Тримата членове на съвета на директорите на Холдинг БДЖ са подали оставките си . Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Той даде извънреден брифинг в министерството по повод новината за оставките в БДЖ.

Основният мотив за искането на оставките на тримата директори на БДЖ е лошата комуникация между тях. Това стана ясно от думите на министъра. Той уточни, че оставките са подадени по негово искане, но отрече към момента да има имена за екипа, който ще поеме управлението на холдинга. По думите му решението дали ще приеме оставките на всеки от ръководството на БДЖ ще бъде взето другата седмица. Той отрече да е разговарял с представители на ДАНС по темата и уточни, че ще запознае подробно парламентарната комисия по транспорт със ситуацията в сряда.

„Холдинг БДЖ е еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие, като правата на едноличен собственик на капитала се управляват и осъществяват от министъра на транспорта. Холдинг БДЖ от своя страна е едноличен собственик на капитала на двете си дъщерни дружества – БДЖ-„Пътнически превози“ БДЖ-„Товарни превози“. Министърът на транспорта назначава, тоест сключва договорите и прекратява договорите за управление с членовете на холдинга, които от своя страна избират управителите на дъщерните дружества. Тоест министърът няма пряко отношение към договорите за управление на едноличните дружества с ограничена отговорност“, уточни министърът.

"На 24 октомври със своя заповед назначих одитен ангажимент в дъщерните дружества. Неясно за мен се появи в медийното пространство информация за доклад, който е свързан с проблеми в Холдинга, депозиран от изпълнителния директор в борда на директорите. И до настоящия момент не разполагам с такъв доклад. Също от публикации разбрах, че такъв е изпратен до мен, което не е така. И разбрах, че е изпратен до ДАНС, което днес беше опровергано, заяви министърът.

За мен разглеждането на мениджмънта на ходлинг БДЖ е предпоставка да преценя достоверността или недостоверността на изразеното за изпълнението на годишната задача, с графика на изпълнение на влаковете и точен прочит на текущото състояние на дружествата, каза още той.

Както знаете процедурата за закупуване на новите мотрисни влакове е спряна. Очаквам Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе по процедурата, както и възложената одитна от мен задача да хвърли светлина върху състоянието. В никакъв случай заявленията за предсрочно прекратяване на членовете на борда на директорите не е оценка за тяхната работа, по-скоро това е моето разбиране за отговорността на целия борд на директорите, която впоследствие в колективен аспект ще преценя дали да уважа заедно или поотделно всяко едно от заявленията, заяви на брифинга Желязков.

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България