Росен Желязков: На всички е ясно, че в "Автомобилна администрация" корупция има

Снимка: Архив

Не сме загубили битката за пакет "Мобилност", увери министърът на транспорта

"Не сме загубили битката за пакет "Мобилност". Това заяви транспортният министър Росен Желязков по БТВ.

По думите му пакетът няма да бъде във вида, в който е гласуван в пленарната зала на този Европейски парламент. Неговите очаквания са триалозите да се провеждат по време на финландското председателство. Възможно е обаче да се върне за ново разглеждане в транспортната комисия, уточни Росен Желязков.

"На всички е ясно, че в "Автомобилна администрация" корупция има", отбеляза още Росен Желязков. Дали тя е ниво рушветчийство, или на ниво по-големи взаимоотношения, би била невъзможна, ако няма тясно корелиране между контрола по пътя и издаването на разрешения и лицензи от страна на самата администрация. По отношение на функционалните и структурни промени до 2 месеца ще съобщим какви са мерките, в това число и намаляването на административните предпоставки - разрешителни и лицензионни, които дават възможност за тясно взаимодействие между бизнеса и администрацията.

Желязков се е срещнал с турския посланик у нас във връзка с проблема на българските превозвачи, блокирани на границата с Турция заради неплатени глоби. Той уточни, че правилата в Турция не са нови, а става въпрос за интеграция на тол системата заедно с граничната и митническа система. По думите му затруднения има само на един граничен пункт с Турция - Капитан Андреево. На останалите пунктове няма сигнали за подобни случаи.

"Правилата в Турция са такива, че ако не се платят такси и глоби, превозното средство не може да премине границата", отбеляза Росен Желязков. По думите му турският посланик е уверил, че няма преднамереност към български превозвачи.

Транспортният министър е получил сигнали за прекомерност на глобите и за неизясненост на основанията, на които са налагани. "Имам уверението от турска страна, че тези случаи ще бъдат разгледани и ще се даде по-голяма информираност за правилата. Те могат да бъдат оспорвани и по основание, и по размер, но след тяхното заплащане", заяви Желязков.

"България също предстои да въведе тол система, която ще бъде интегрирана с граничните и митнически бюра. Предполагаме, че началният период също ще ни изправи пред подобни трудности", добави той.

На този етап България няма отношение в разследването на самолетната катастрофа в Северна Македония, при която загина българско семейство, каза още министърът. Според международните правила първо разследването се води от страната, на чиято територия се е случил инцидентът, второ - в страната, където е регистрирано въздухоплавателното средство, и чак тогава страната, чиито граждани са загинали или потърпевши в такъв инцидент, уточни той.

"Предложихме на македонските колеги подкрепа и експертиза, на този етап те водят разследването от свое име", отбеляза още Желязков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България